2011. május 13.

Kis kukta

Cseh burgonyatekercs

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg főtt, áttört burgonya, 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 kiskanálnyi zsír, só, törött bors.

A töltelékhez: 30 dkg darált sonka, 5 dkg füstölt szalonna, 1 csokor petrezselyemzöld, kb. 1 dl tejföl, só, tetejére 5 dkg vaj vagy margarin, 3-4 ek. zsemlemorzsa

Elkészítése: Összegyúrjuk a tésztához valókat, és egy kizsírozott konyharuhára kb. egy centi vastagra téglalap alakban kinyújtjuk. Megkenjük a kockákra vágott szalonnával, sonkával, sóval és vagdalt petrezselyemmel ízesített tejföl keverékével, összegöngyöljük és bekötjük a konyharuhába. Lobogó, sós vízben kb. fél óráig főzzük, majd a ruhából kibontva, forró tálra fektetjük. Tetejét vajban (vagy margarinban) pirított zsemlemorzsával szórjuk be.

Vitaminfelfújt

Hozzávalók: 50 dkg kelbimbó (mirelit is lehet), 10 dkg reszelt sajt, 5-20 dkg sonka (főtt füstölt hús vagy maradék sült hús is jó), 2 kemény tojás, 2 ek. olaj, 1 dl tejföl, diónyi vaj, só, törött bors, vegeta, 50 dkg karfiol, 2 nyers tojás. Tehetünk bele 2-3 fej karalábét, illetve egy maréknyi zöldborsót is párolva, hogy tarkább legyen a felfújt.

Elkészítése: Külön-külön, sós vízben puhára főzzük a karfiolt, a kelbimbót, majd lecsepegtetjük. Karikákra vágjuk a kemény tojásokat. Laskára vágjuk a sonkát, illetve a húst. Simára keverjük a tojássárgákat a tejföllel, a reszelt sajt háromnegyed részével, fűszerezzük, végül hozzáadjuk a tojások habbá vert fehérjét. Kikenjük a vaj felével a tűzálló tálat, beleterítjük a kelbimbót, rárakjuk a húsdarabokat, a tojáskarikákat. Meghintjük a maradék, apróra tördelt vajjal, meglocsoljuk olajjal, rásimítjuk a tejfölös-sajtos mártás felét, sorban rárakjuk a rózsáira szedett karfiolt, és ismét bevonjuk a mártással, meghintjük a maradék reszelt sajttal. Forró sütőben addig sütjük, míg a teteje meg nem pirult. (180 fokon kb. 20-25 perc alatt készül el.)