2011. május 13.

Most megmutatták magukat

Fergeteges cigánytánccal léptek fel a Petőfi és a Klauzál iskolák diákjaiAz Egységes Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai arra vállalkoztak, hogy olyan gyerekeknek adnak bemutatkozási lehetőséget, akik valamilyen problémával küzdenek. A szereplőknek szinte biztosan kellemes emlékeik lesznek a Dózsa-házban működő Közösségi térről, ahol többen első sikerélményüket szerezték közönség előtt.

Első látszatra semmi különleges nem történt a Most megmutatom magam című fesztiválon, hiszen gyerekek, ovistól a tizenévesig felvillantották tehetségüket egy-egy műsorszám erejéig. Szerencsére gyakran látunk hasonló rendezvényeket, melyeken ki szaval, ki mesével áll ki, mások táncolnak, szólóban vagy partnerekkel, szentesi és kistérségi intézményekből egyaránt. Mégis, ezúttal a szokottnál is nagyobb volt az öröm a gyerekarcokon, a büszkeség a szüleikén, s a pedagógusok is elégedettek lehettek. Ugyanis a gyerekeknek a sikeres szereplésig vezető útja rögösebb volt, mint átlagos kortársaiké. A program után, amikor a szereplők már az uzsonnát falták, Gurdonné Kovács Helgát erről az útról, de mindenekelőtt a fesztivál előzményeiről kérdeztük. A szakszolgálat vezetője elárulta: már évekkel ezelőtt úgy gondolták, kellene egy lehetőség azoknak a gyerekek, akikkel ők foglalkoznak, - akiknek vagy a tanulásban vagy a beszédükkel van probléma, logopédiára, esetleg pszichológiára járnak hozzájuk, - hogy megmutathassák, tehetségesek valamiben. Ezek a gyerekek nagyon sok kudarcnak vannak kitéve az iskolában. Mivel tudjuk, az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen önbizalmunk, pozitív legyen az önértékelésünk, fontosnak érezték, hogy lehetőséget teremtsenek ezeknek a gyereknek. Azáltal, hogy itt megtapsolják őket, sikerélményhez jutnak, magyarázta a szakember. A fesztivál célja, hogy amikor a későbbi életük során kudarc éri őket, eszükbe juthat, hogy ők is értékesek, s ez adjon nekik erőt, hogy ne hátráljanak meg az előttük álló feladattól.

Néhány produkció már "készen volt", de nem volt ritka az olyan műsorszám sem, amelyért erre az alkalomra állt össze egy csapat. Utóbbiak között volt a zajos sikerű cigánytánc és a néptánc előadás. Azokra is gondoltak, akik kézügyességükkel jeleskednek, az ő rajzaik, kézműves alkotásaik körében léptek fel társaik. A résztvevők ajándékot is kaptak a támogatók jóvoltából. A felkészülés során a gyerekek rendkívül elkötelezettek voltak, mondja a szakszolgálat vezetője. Némelyiküket tanár készítette fel, másoknak a szülők segítettek, nagyjából két hónapot vett igénybe a színre lépés előtti munka.

Gurdonné Kovács Helga és munkatársai mindenképpen folytatni szeretnék a most első ízben rendezett fesztivált. Azzal, hogy a tanév végére szervezték, a gyerekek egész éves munkáját is megköszönhetik egyúttal, hiszen heti több alkalommal foglalkoznak velük, és kollégáival ők a megmondhatói, mennyi tanulás, küzdelem van az év során.

Kép és szöveg:
Darók József