2011. május 13.

A város levegője

Az Atikövizig 2008-tól forráshiány miatt megszüntette a Szentesen végzett manuális levegő-szenynyezettségi méréseket, jelentette be Baloghné Berezvai Csilla a képviselő-testület ülésén. Az önkormányzat a környezetvédelem helyzetét tárgyalta éppen. Horváth István kérdésére válaszolva a városi főkertész elmondta: erre vonatkozóan KEOP-pályázatot nyújtottak be. Kedvező elbírálás esetén ismét mérik majd a levegő szennyezettségét több hétre programozva. Amenynyiben az eredmények indokolják, kiépítik az állandó mérés feltételeit.

– Erre valószínűleg nem lesz szükség, mert a városnak jó minőségű a levegője – jelentette ki a városi főkertész. Az üzemek levegőminőségével kapcsolatosan megjegyezte, hogy az üzem beindulása előtt egységes környezethasználati engedélyt adnak, melyben rögzítik a légszennyezéssel kapcsolatos – évente adandó – jelentési kötelezettséget is. Eddig nem fordult elő, hogy valamely ipari vállalkozás túllépte volna az ipari paramétereket.

Dr. Chomiak Waldemar örömét fejezte ki amiatt, hogy egyre több intézmény és lakás tér át a távfűtési rendszerre és ezáltal a légszennyezés tovább csökken. Az iránt érdeklődött, hogy mennyi a költsége a termálenergiára való csatlakozásnak és olcsóbb-e a fogyasztás? Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője válaszában elmondta: a távfűtéssel kapcsolatosan a rácsatlakozás díja 150,- Ft W-onként. A hőigény alapján kiszámolva egy 135 légköbméteres lakás éves fűtési költsége Szentesen 106 ezer, míg az országos átlag 172 ezer forint.

Kiss Ferenc, a Városellátó Intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a hulladéklerakók rekultivációja folyamatban van, a tényleges munkálatoknak 2013-ra kell elkészülniük. Ennek tervezett összköltsége 1,5 milliárd forint, melynek fedezetére 100 százalékban állami támogatás áll rendelkezésre. A házi szelektív hulladékgyűjtés több mint egy éve folyik 600 ingatlan esetében. A hónap első napján volt újabb 600 ingatlannál az első gyűjtési alkalom. Kijelentette: a tapasztalatok kedvezőek, tovább fejleszteni csak a most épülő hulladékválogató beüzemelése során lesz lehetőség.

Horváth István, a városfejlesztési bizottság elnöke a grémium nevében javasolta, hogy készüljön átfogó légszennyezettség mérés és elemzés a város üzemeire kiterjedően is. Felvetette továbbá, hogy parkolási tilalmat vezessenek be a Széchenyi ligetben azért, hogy az autósok a Vecseri foki parkolót használják. Kérte, hogy a képviselő-testület törekedjen olyan egységes fasorok kialakítására, mely a múlt század első felében, de még a 60-as években is jellemezte a várost.

Krausz Jánosné megjegyezte: nagyon szemetes lett a városközpont a közmunkaprogram csökkenésével.

A képviselő-testület elfogadta a javaslatokat, és felkérte a polgármesteri hivatal munkatársait, hogy keressék azokat a pályázati lehetőségeket, amelyek a város további környezeti javulását segítik elő, elsősorban a szennyvízkezeléssel, a termálenergia-hasznosítással, az energia-takarékossággal és a zöldfelület fejlesztésekkel összhangban lévő pályázatok elkészítésére koncentrálva.

Lovas József