2011. május 13.

Petőfi: fenntartóra várva

Nem nyugszanak a kedélyek a Petőfi Sándor Általános Iskola körül. Felröppent a hír, a legújabb, miszerint az Evangélikus Egyház átvenné működtetésre az oktatási intézményt. A hír hátteréről kérdeztük Szirbik Imre polgármestert.

– Május 6-án, pénteken Pathó Gyula evangélikus lelkész a közösség egy tagjával látogatást tett a hivatalban, mondván, a Petőfiben dolgozó pedagógusok és szülők megkeresték őt azzal a célzattal, hogy az evangélikus egyház átvenné-e az iskolát működtetésre. A városházi találkozó tulajdonképpen egy tájékozódó beszélgetés volt, amelyben látogatóink elé tártuk az iskola pénzügyi működésének feltételeit, szó volt a költségek és a gyermeklétszám alakulásáról. Jeleztük, semmiféle világnézeti problémánk nincs azzal, hogy az egyházi iskolákból eggyel több lehet Szentesen. Amikor a számokat eléjük tártuk, és elmondtuk, hogy a városnak mi az elképzelése az esetlegesen megüresedő épülettel, amely terveink szerint továbbra is oktatási célt kell, hogy szolgáljon, hiszen a szakképzés számára szeretnénk biztosítani, akkor végiggondolván a dolgot, azt mondták, nekik a tárgyalásra az egyház vezetése részéről nincs felhatalmazásuk. Ugyanakkor az elhangzottak után nem látják úgy, hogy az evangélikus egyház képes lenne anyagilag működtetni az iskolát.

El lehet gondolkodni azon, hogy a legoptimálisabb számításoknál is kiderült: minimum 400 gyerek kellene ahhoz, hogy a normatívából és a saját bevételükből az iskolát fenn lehessen tartani. A beszélgetésnél jelen volt Karikó-Tóth Tibor alpolgármester, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója, aki ismeri az egyházi finanszírozás összes lehetőségét, neki is az volt a véleménye, hogy ez a 400 fő igazán az alsó határ, és inkább e fölött lehet gazdaságos működtetésről beszélni. Akkor azt mondták, hogy az evangélikus egyház ezzel nem bír, köszönik a tájékoztatást, de nagy valószínűséggel nem tudnak a dologgal élni.

– Azzal váltunk el, azt mondtuk, mi nyitottak vagyunk, bárhogy is döntenek. Amennyiben az Evangélikus Egyház tárgyalni akar az ügyben, kértük, hogy május 20-ig jelezzék, mivel azt a képviselő-testület elé kell vinni.

Május 30-án pedig már a 2011/12-es tanévvel kapcsolatos döntésünket kell meghozni – mondta a polgármester.

Lapunk megjelenésének hetében egyeztettek az önkormányzati iskolák átszervezéséről. Mint hallottuk, a városvezetők nemcsak a két érintett intézményt keresték fel, hanem a többi iskolával is tárgyaltak. Ismeretes, a Petőfi iskola szülői munkaközössége tüntetést is szervezett intézményük megtartása mellett, akkor Szirbik Imre polgármester ígéretet tett arra, hogy az új oktatási törvény elfogadásáig nem lépnek az ügyben. Az eddigi tervek szerint a pedagógusokat tovább foglalkoztatják, a Petőfi átköltözik a Klauzál-iskola épületébe, a Damjanich-tagiskola pedig a Deákba. Ezzel a város 60 millió forintot spórol, hallhattuk a tájékoztatóból. Május 20-án képviselő-testületi ülés lesz, amelyen – egyebek mellett – a Petőfi Sándor Általános Iskola 5 évre szóló beszámolóját vitatják meg.

Sűrűsödnek az események.

L. J.