2011. május 13.

Sürgősségi világnapot kezdeményeznek

Dr. Zacher Gábor, dr. Gyenes Ágota és dr. Baráth Lajos a sajtótájékoztatónA sürgősségi betegellátás volt a témája a Dr. Bugyi István Emlékév legutóbbi konferenciájának, melynek moderátora dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos volt. A programban dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató és dr. Gyenes Ágota megbízott orvos-igazgató mutatta be az egészségügy és a sürgősségi betegellátás helyzetét. Előadást tartottak: dr. Simonka János Aurél, dr. Molnár Zsolt professzorok, illetve a sürgősségi betegellátásban, a légi- és motoros mentésben egyaránt tevékenykedő dr. Szalóki Nándor.

Május 11-e legyen a sürgősségi betegellátás világnapja – jelentették be a kedden megtartott sajtókonferencián. A Dr. Bugyi István Emlékévhez tartozó eseményen dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató és dr. Gyenes Ágota megbízott orvosigaz-gató kezdeményezte felhíváshoz csatlakozott Farkas Sándor országgyűlési képviselő és Szirbik Imre polgármester is. A rendezvényen jelen lévő dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos ígéretet tett arra, hogy a Sürgősségi Társaság alelnökeként ismerteti a társasággal a szerinte is indokolt kezdeményezést. Amit nagyon jónak tart, és úgy gondolja, mindenki számára követendő példa lehet: előremenekülés a jövőbe. Bízik abban, hogy a szakmai kollégium és többi illetékes szerv mind az ügy mellé áll majd, amihez végül is az ENSZ engedélye kell.

A Dr. Bugyi István Kórház közel 150 ezer ember ellátásáért felel. A főigazgató elmondta: a régi, 50 ezer lakos ellátására készült sürgősségit felváltva korszerű, alapterületében, ágyszámában, egy egykapus, minden szempontból korszerű informatikával rendelkező sürgősségi betegellátó osztály jön létre, amely napi 24 órában biztosítja a sürgősségi belgyógyászati, sebészeti, traumatológiai sürgősségi gyermek ambuláns ellátását megfelelő feltételek mellett. Az elsődleges cél az volt a fejlesztéssel, hogy megfelelő szakembergárdával, a legrövidebb úton a legjobban felkészült orvos-technológiával növeljük a lakosság ellátásának hatékonyságát.

– Komoly feladat a személyi feltételek biztosítása, hiszen sok orvos külföldre tart, mindenképpen szeretnénk betölteni a 14 státuszt, a jövőképprogramunk kiemelt pontja a sürgősségi betegellátás projektje. Ennek része a központi műtőblokk létrehozása, a helikopterleszálló-hely fejlesztése, az új épületszárny megépítése, műszer- és technológiabeszerzés, valamint a humán erőforrás fejlesztése. A projekt várhatóan ez év augusztusában zárul.

Dr. Gyenes Ágota megbízott orvosigazgató a sürgősségi betegellátásról tájékoztatta a jelenlévőket. Bejelentette: a szentesi sürgősségi  osztály fejlesztésének 2. üteme is befejeződött, a régi épületrész felújítása megtörtént, a hatósági engedélyekre várnak, hogy átadhassák a betegellátás számára. Két intenzív ágy átadására is sor kerül majd, amivel egyértelműen bővül a betegellátás színvonala. A beteg gyorsan jut egy helyen végleges ellátáshoz.

A megyei önkormányzat a kórházban mintegy 2,6 milliárd forintnyi fejlesztést hajtott végre az elmúlt másfél évtizedben, a jelenlegi beruházáshoz 53 millió forinttal járul hozzá. Európai uniós pályázat és az önrész felhasználásával közel 530 millió forintból alakítják át a jelenlegi sürgősségi befogadó-helyet sürgősségi osztállyá (SO2).

Lovas József