2011. február 25.

Kis kukta

Tejszínes-sajtos póréleves

Hozzávalók: 1 póré, 1 csokor újhagyma, zabpehely, olaj, 250 ml főzőtejszín, 1-2 leveskocka, só, bors, ételízesítő, citromlé, reszelt sajt, pirított kifli, petrezselyemzöld.

Elkészítése: A pórét, újhagymát karikára vágjuk. Olajon megpirítunk kb. 3 evőkanál zabpelyhet, hozzáadjuk a pórét, az újhagymát, megfonnyasztjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük vízzel, beledobjuk a leveskockát. 15-20 percig főzzük, majd hozzáöntjük a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet a tetejére szórjuk. Reszelt sajttal és pirított kiflivel tálaljuk.

Nyírségi bundás csirke

Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 10 dkg sárga­répa, 10 dkg petrezselyemgyökér, 1 közepes zellergumó, 2 kis karalábé,  egy kis karfiolfej, 7 dkg kukoricaliszt vagy zsemlemorzsa, 2 tojás, 4 dkg vaj, 2 dl tejföl,  5 dkg sajt, 2 dkg só, késhegynyi törött bors, 4 szem feketebors, 1 babérlevél, csipetnyi szerecsendió, 1 csokor petrezselyemzöld.

Elkészítése: A megtisztított csirkét a zöldségekkel együtt feltesszük főni a sóval, szemes borssal, babérlevéllel együtt. Egy másik edényben sós vízben puhára főzzük a zöldségeket, rózsáira szedjük a karfiolt. Ha a hús megpuhult, lebőrözzük, kicsontozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Mindegyiket  megforgatjuk kukoricalisztben vagy zsemlemorzsában, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A felével kibélelünk egy mély, vajjal kikent tűzálló  tálat.  Rátesszük a zöldségek felét, erre fektetjük  a hús másik felét, majd befedjük a maradék zöldséggel. Megöntözzük tejföllel, meghintjük reszelt sajttal, és közepes tűznél a sütőben 8-10 percig sütjük.

Szárnyaskrokett

Hozzávalók: 16 dkg sült, vagy főtt szárnyas hús maradék, 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 dl tej, só, 1 tojás, petrezselyemzöld, törött bors.

Elkészítése: Egy edényben a vajat a liszttel habzásig hevítjük, feleresztjük a tejjel, sóval ízesítjük, majd oly sűrűre főzzük, hogy az edény oldaláról leváljék. Ha kihűlt, hozzákeverjük a darált húst, a tojást és a finomra vágott zöldpetrezselymet. Sóval és borssal ízesítjük, összekeverjük és vizes kézzel apró hengereket formálunk belőle. Lisztben, tojásban, zsemlemorzsában bundázzuk, majd forró zsírban kisütjük.