2011. február 25.

Ugorgyunk! De hova is?

A Légy jó mindhalálig Pósalaky bácsijától vett örökbecsű szófordulat mögé sorakozott fel az Ugor-gyunk Társulat. A Horváth Mihály Gimnázium drámatanárai és egykori diákok tolmácsolásában hallhat időről-időre szerkesztett műsort, felolvasóestet a helyi publikum.

Öt éve alakult a társulat, bár az említett nevet csak két éve vették fel. Az ötletadó Poszler György kezdettől fogva szerkeszti is a felolvasóestek programját, amelyekkel félévenként előállnak. A legutóbbi, immáron 11-ik alkalomra izgalmas irodalmi kalandozásra invitálta a hallgatókat a könyvtárba. A Nyomozzuk a detektívet című est lehetett volna vérbő, elmehetett volna a ponyva irányába, de hogy egyik sem történt meg, az a krimi irodalom klasszikus hőseinek, valamint annak köszönhető, hogy eseteik igényesen vannak megírva.

A krimi irodalom első neves szerzőjétől, Edgar Allan Poe-tól vett részlettel kezdődött a felolvasás, Papp László előadásában. Majd a derék Sherlock Holmes volt soron: Keserű Imre közreműködésével kiváló lehetőség volt a detektív módszerének megismerésére Conan-Doyle A sátán kutyája című regényének első fejezete. Simenon Maigret főfelügyelője egyik történetének részlete Holman Endrétől hangzott el. Majd következett Chandler hőse, Marlowe, a vagány és magányos magándetektív, Rácz Attila idézett a figurára jellemző szövegrészt. A krimiírás legnagyobb alakja, Agatha Christie két nyomozót is hagyott az utókorra, Poiret és Miss Marple személyében, de a felolvasóesten ezúttal a vénkisasszony figurája és empatikus nyomozása szerepelt, Dózsa Erzsébet révén.

Csak az időpontokat nehéz egyeztetni, a szálakat összefűzni, egyébként mindenki önzetlenül, ingyen jön a hívó szóra, mondta Poszler György. Ilyen okból, színházi elfoglaltságai miatt nem tudott itt lenni ezen az estén Fesztbaum Béla, a Vígszínház művésze, aki kezdettől állandó szereplő. A nem Szentesen élő fellépők egyike Holman Endre, a valamikor a HMG-s diákszínpad oszlopos tagja volt, aztán a szegedi egyetemi színpad, majd a Herkulesfürdői emlék című film főszerepe következett. Ma a kiskunhalasi kórház orvosának életében a színjátszást a lelkes színházlátogatás és ez a társulat jelenti. Rácz Attila, egykori drámais diák, Örkény-ösztöndíjas drámaíró, dramaturg és szabadúszó színész azt gondolja, egy felolvasó esttől azt kapja az ember, különösen, ha az ilyen jól szerkesztett, hogy hazarohan, és kedve támad elolvasni azt is, amit már olvasott. A krimi és a ponyva nem ugyanaz, megállapítását jól példázzák a felolvasottak is: jellegzetességeket tartalmaznak, hogyan bánik a szerző a szavakkal, a csenddel, a helyzetekkel.

D. J.