2011. február 25.

Fontos a munkahelyteremtés

Gyógyászati szárnnyal épül a Petőfi

Zsohár ÁrpádECO Szentes – "Gazdaság minden mozdulatban!" címmel március 3-án konferenciát rendeztek a megyeházán. Előző számunkban Henterné Tringer Ágnes befektetési főosztályvezető (Nemzetgazdasági Minisztérium) és Sarkadi Szabó Kornél vezető elemző (Cashline Értékpapír Zrt.) előadásáról szóltunk. Utóbbi előadó említést tett a föld alatt lapuló termálkincsről, amelynek megfelelő hasznosítása lendíthet Szentes és térségének gazdaságán.

A pulpituson őket követő Szirbik Imre polgármester a témát megragadva megjegyezte: 2014 végén életbe lép a visszasajtolási kényszer, amit, ha nem tesznek semmissé törvényi szinten, ellehetetlenülnek az érintett gazdálkodó szervek. A város vezetője leszögezte, a település nagy ívű pályát futott be, a foglalkoztatást azonban nem tudta megoldani. Így elsődleges feladatának a munkahelyteremtés elősegítését tekinti, annál is inkább, mivel a legfrissebb kimutatások szerint helyben közel 3 ezer álláskereső vár munkára. Nagy gond a lakosság számának csökkenése, 2009. január 1-jei adatok szerint 30 ezer alá, pontosabban 29 ezer 800 főre "zsugorodott" Szentes lélekszáma. Az önkormányzat befektetői kedvezményekkel, pénzügyi támogatással, pályázatokkal próbál segíteni a gondokon.

Ez utóbbiakról, pontosabban a dél-alföldi régióban történő vállalkozásfejlesztési pályázatokról Tóth Róbert, a DARFÜ tervezési projektvezetője tájékoztatta a jelenlévőket. Kiemelt témakörként említette a vállalati együttműködéseket, telephely-, ipar-, valamint az ipari parkok fejlesztését.

Zsohár Árpád, a Pendola Kft. ügyvezető igazgatója egy dakota közmondással nyitott: "Csak egészség legyen, a többit megvesszük." A Petőfi Szálló felújításában érdekelt üzletember azt taglalta, hogy mivel lehet Szentesre csalogatni a turistákat. Kitörési pontként természeti adottságainkat, a termálvizet említette. Az egészség- és sportturizmus előtérbe helyezése nagyon fontos, ám ahhoz nem elég egy kényelmes szoba, a vendégek komplex kezelésére van szükség. Elsősorban a nyugdíjasok és mozgásszervi betegségben szenvedők fogadásában és teljes körű ellátásában látják a szálló bevételének biztosítását. Ebben a helyi kórház együttműködésére, az ottani szakmai tapasztalatokra és szakemberekre számítanak, valamint a város alatt meghúzódó termálvízre alapoznak. Zsohár Árpád elmondta: több európai biztosítótársasággal felvették a kapcsolatot. A tervek szerint a Petőfi utcai foghíjtelken egy nappali kórházat építenek, 72 szobával. A vállalkozó kijelentette: egy új 50 méteres medence is kell a városnak, hogy a sportolókat ide tudják csábítani. A beruházásról elmondta, az első ütem várhatóan 2012 tavaszára fejeződik be, míg a második – a gyógyászati résszel együtt – az év végére készül el. Az építkezés teljes összege közel 5 milliárd forint.

Lovas József