2011. február 25.

Májusra kész lesz a Kála

A 21. század áruháza

Nagy lendülettel halad a Kála áruház felújítása. Elmondhatjuk, ma már látszanak az áruház kontúrjai, a barátságos külső, nem a régen megszokott kockaépülethez hasonló építmény. Ez is volt a szándékunk, egy barátságos üzlet létrehozása – mondja Mészáros Zoltán, a Hunor Coop vezérigazgatója. Az Autark Kft. ütemszerűen halad a munkával, terv szerint eddig mindent teljesített.

– A belső munkálatok lesznek izgalmasak. Az egész áruházra egy környezetvédelmi és energiatakarékossági operatív program keretében pályáztunk és kaptunk pénzt. Az áruházon belül mind a fűtés, a hűtés, a szellőztetés ennek szellemében a legkorszerűbb megoldásokat követi. Törekedtünk arra, hogy az épület az uniós elvárásoknak megfelelő szigetelést kapja meg. Ott tartunk, hogy nemsokára a belsőépítészeti munkák veszik át a terepet.

Az áruház melletti italbolt helyén egy gyorsétterem nyílik majd. Korszerű táplálkozást követő, magyaros "Lecsófaló" gyorsétterem, látványkonyhával. Az üzemeltetésére pályázatot írtak ki, helyi vállalkozások adták be ajánlataikat, a tendert a Galéria Kávéház és Étterem tulajdonosa, Gődér Lajos nyerte el.

Földszinten helyezkedik el a Coop szupermarket, és a gyorsétterem. Az üzlet eladótere 200-ról 400 m2-re bővül, a gyorsétterem több mint 100 m2-ren üzemel. Az emeleten bútorbolt lesz, mellette egy lakáskultúra, valamint egy lámpa és világítástechnikai üzlet, (ezen kívül két üzlet még kiadó) várja ugyancsak 500 m2-nyi eladótérben a vásárlókat.

– A beruházás 250 millió forint bekerülési költséggel készül el, ebből 75 millió forint a vissza nem térítendő uniós támogatás. Kaptunk kedvező kamatozású hiteleket is. Nem kevés ez az áldozat a cég részéről, de úgy gondoljuk, hogy az itt élő lakosság megérdemli, hogy vonzó, korszerű, modern áruházban vásárolhasson – mondja a vezérigazgató, majd még hozzáfűzi:

– Ütemszerűen halad minden, a műszaki átadást április 15-ére tervezik. Utána a használatbavételi-, valamint a műszaki engedélyt kell beszerezniük. Ez időigényes, szerettünk volna húsvét előtt megnyitni, de nem hiszek benne. Szerintem május első hetére várható a nyitás. Itt már olyan új technikai berendezésekkel tudunk dolgozni, melyek a 21. század kereskedelmét szolgálják. Az üzlet energiafelhasználása egyharmada lesz a réginek. Az áruház előtt egy 30 férőhelyes elegáns parkolót építünk ki, amely a piacot is kiszolgálja.

– Az épülő áruház mellett két kis üzlet próbálja a forgalmat ellátni, egyáltalán helyettesíteni az áruházat. A januári forgalom biztató, vásárlóink köszönték, hogy gondoltunk rájuk a beruházás alatt is. Az alapvető élelmiszereket, kisebb dolgokat itt meg tudják venni. Köztük a Hunor Coop kedvelt kenyerét is. Úgy gondolom, jól döntöttünk, hiszen így a napi kapcsolat megmarad a vásárlókkal. Most érezzük igazán, mennyire fontosak voltunk nekik – zárja le a tájékoztatást Mészáros Zoltán.

L. J.