2011. február 25.

Munkáról, munkanélküliségről

Van, aki él, van, aki visszaél a lehetőséggel

Mészáros Ágnes, Szirbik Imre, Tonnes Zsolt, Ulbertné Berényi AnikóMunkáról, munkalehetőségekről tartottak sajtótájékoztatót a városházán. Tonnes Zsolt, a Kormányhivatal Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének vezetője Szentes és térségének munka-erőpiaci helyzetéről szólva január végi adatokkal szolgált. Mint mondta, sajnos a helyzet nem túl rózsás, hiszen a térségben több mint 3 ezer regisztrált munkakeresőt tartott nyilván a kirendeltség. Ez az elmúlt hónapokhoz képest 15–20 százalékos növekedést jelent. Szentes városra lebontva szűk 2 ezer fős munkanélküliségről beszélhetünk.

Februárra valamivel csökkent a regisztrált álláskeresők száma. A szakember tájékoztatása szerint ez több tényezőre vezethető vissza. Az országos közfoglalkoztatási programba, árvíz-, belvízvédelmi munkákra az ATIKÖVIZIG Vízgazdálkodási Társulat, illetve a Dél-alföldi Erdészeti Zrt. több mint 100 embert tudott alkalmazni az elmúlt hetekben. A rövid időtartalmú közfoglalkoztatási programba is közel 100 ember helyezkedett el. A Hungerit Zrt. 60 munkást vett fel az álláskeresők köréből. Az elkövetkező hetekben különböző támogatásokkal 20–25 fő álláskereső helyzete oldódik meg, részükre hosszabb távú foglalkoztatást biztosítanak.

Tonnes Zsolt elmondta, hogy az önkormányzattal egy hosszabb távú foglalkoztatási programot készítettek, a tervek szerint ütemezetten történik majd az álláskeresők felvétele a rövid időtartamú foglalkoztatási programban. Ez több mint 400 főt fog jelenteni ebben az évben. – Hozzá kell tenni, hogy télen magasabb a munkanélküliek száma, tavasszal ez csökken. Remény, hogy a jó idő mihamarabb eljön, és a mezőgazdasági üzemekben újra megkezdődnek a felvételek. Így több száz álláskereső helyzete oldódik meg – tájékoztatott a munkaügyi központ vezetője, majd még hozzáfűzte mondandójához: a Nemzetgazdasági Minisztérium 5 milliárd forintos támogatási keretösszeggel jelentetett meg munkahelyteremtő pályázatot mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Munkahelyenként több mint 2 millió forint támogatást lehet igényelni. Feltétel: a pályázó legalább 2 fős fejlesztést hajtson végre. A munkaügyi központok március 31-ig kérik a pályázatokat. A témával kapcsolatban március elején konzultációt terveznek a vállalkozókkal.

Mészáros Ágnes, a polgármesteri hivatal referense programváltozásról beszélt. Közel 400 főre tehető azoknak a száma, akik az elmúlt év közfoglalkoztatási programjából kerültek most az álláskeresési nyilvántartásba. Jelen pillanatban munkanélküli, illetve álláskeresési járadékot kapnak. Visszaforgatások tavasszal, vagy május-június hónapban valósulhat meg leghamarabb. Év végéig harminc fő részére 8 órás foglalkoztatás is biztosított. Négyszázhúsz álláskereső napi négyórás munkalehetőséget kapott 24 intézményben, három foglalkoztatási időszakban, mert 2–4 hónapos időtartamú az egész. A bér bruttó 39 ezer forint.

Ez alig több, mint a bérpótló juttatás összege. Gond, hogy vannak, akik 2–3 nap munka után már nem jelentek meg munkahelyükön. Van olyan is, aki a munkaügyi központból elindulva nem érkezett meg a kiközvetített helyre, útközben elveszett. Mészáros Ágnes szerint igazából a motiváló erő hiányzik a programból. Többen úgy gondolják, hogy elég, ha csak jelen kell lenniük az adott munkahelyen.

– Fölvettük a kapcsolatot a Hungerit Zrt.-vel, hogy bérpótló juttatásban részesülő embereket közvetítsünk hozzájuk, mivel ott munkafelvétel van. Családos embereket hívtunk be, hatvanat, húsz munkahelyre válogattunk. Döbbenetes ténnyel szembesültünk: a 60 emberből 4-en jelentkeztek munkára. Olyanok, akik tulajdonképpen segélyből élnek. Szívesen segítünk azokon, akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe, de nekik is vállalniuk kell, hogy önmagukon segítenek – mondta az előadó.

Ulbertné Berényi Anikó, a Hungerit Zrt. humánpolitikai vezetője a cég foglalkoztatásával kapcsolatosan friss adatokkal szolgált, miszerint 170 új munkavállalóval kötöttek szerződést. Ebből 70-et a beruházás időtartamára küldtek el, most újra felvették őket. Új munkahelyre kerültek. – Nálunk pozitív tapasztalat, hogy gyorsan fel lehet tölteni a létszámot. A meghirdetést követőn 2 hét alatt megtalált bennünket az, aki dolgozni akar. Mi is nagyon szeretnénk szentesiekkel dolgoztatni, de a tapasztalat az, hogy a vidék jobban érdeklődik a munkahely iránt, mint Szentes. A 172-böl közel fele szentesi. A vidékiek bejáratása komoly anyagi terhet jelent. Sokan annyira elszántak, hogy azt is vállalták volna, hogy a saját költségükön járna be vidékről. Ami fájó, mi most egyetlenegy főre sem tudtunk támogatást szerezni – panaszolta.

Szirbik Imre polgármester tájékoztatójában kitért arra, hogy a város elsősorban a szentesiek foglalkoztatásáért szeretne mindent megtenni. – Nagyszerű dolog az, hogy a Hungerit 170 embernek teremtett új munkahelyet. Döbbenet viszont, hogy a szentesi kiközvetítettek nem mentek el. Szentesen közel 1200–1400 olyan munkahely van, amit nem szentesiek töltenek be. Nem a kistérségen belül. Ha ezeket a munkahelyeket szentesiekkel tudnánk betölteni, a városban gyakorlatilag a munkanélküliséget közgazdasági értelemben föl is lehetne számolni. Tudom, hogy szentesiek is vállalnak Szentesen kívül munkát, tehát a mérleg nem vonható össze – érvelt a polgármester.

Elmondta, hogy heteken belül fölülvizsgálatra kerül valamennyi szociális ellátás. Az olyan esetekben, akiket kiértesítettek, és nem vették fel a munkát, a család valamennyi felnőtt tagját egyszerre idézik be. Felmerült az is, hogy mindaddig, amíg a helyzet nem tisztázódik, a gyermekeknek juttatott szociális támogatás kivételével a többinek a fölfüggesztését gondolják át. Mint mondta, az egyénnek is meg kell tenni mindent a saját és családja érdekében. Tavaly sokat segítettek a közmunkások. A város továbbra is azon dolgozik, hogy a tőke vonzásával minél több munkahelyet teremtsen.

Lovas József