2011. február 25.

Felülvizsgálják a szociális juttatásokat

Az önkormányzat folyamatos és kiemelt feladatának tekinti a városban mun-kával nem rendelkezők jövedelmet biztosító munkahelyhez juttatását. A város önmagában ugyan munkahelyet teremteni nem tud, de minden eszközzel segíti a foglalkoztatást biztosító vállalkozókat tevékenységük bővítésében, s ezen keresztül új munkahelyek létesítésében. Ennek részeként indult el az Ipari Park fejlesztése, a kis- és mikro-vállalkozókat segítő kamatmentes hitelprogram, a különböző infrastrukturális fejlesztések. A város az elmúlt két évben közmunkaprogram keretében évente közel 400 embernek biztosított kenyeret, s hasznos munkájuknak megfelelő jövedelmet. Kezük nyomán megszépült a város, járdák csatornák létesültek, intézmények újultak meg.

A kormány döntése értelmében ez a közfoglalkoztatási lehetőség ez évben negyedére csökken. Emiatt is kettőzött erővel próbáljuk a helyi vállalkozókkal munkahelyekhez juttatni a foglalkoztatásban nem részesülőket. A város aktív szerepet vállal abban, hogy a létrejövő vagy megüresedő munkahelyekre szentesi munkanélküliek kerüljenek felvételre. Ennek keretében került sor az elmúlt héten a Hun-gerit európai színvonalon kialakított új kacsadaraboló sorának, mint munkalehetőségnek a megismertetésére, amire közel 60 egykori közfoglalkoztatottat hívtunk meg. Olyanokat, akik gyermekeket nevelnek, családokat kell, hogy eltartsanak, ezért úgy gondoltuk, hogy a 30 ezer forintos segély helyett mind az egyénnek, mind a családnak nagyobb perspektívát jelent a biztos, európai színvonalú munkahely és a 100 ezer forintot meghaladó havi munkabér. Ezért meglepetésként hatott mindenkire, hogy a meghívottak egy része el sem jött, és a jelenlévők közül is csak néhány vitte el a jelentkezési lapot.

Úgy gondolom, hogy amikor a város mindent megtesz a munkahelyek létesítéséért és azok szentesi polgárokkal való betöltéséért, akkor a munkanélkülitől elvárható, hogy ő is tegyen meg mindent azért, hogy a felajánlott lehetőséggel élvén gondoskodjon családjáról és önmagáról. Számomra elgondolkodtató, hogy a város erőfeszítéseit, a közösség szolidaritását most nem egészítette ki az egyén elvárható erőfeszítése.

Ezért arra kértem munkatársaimat, hogy valamennyi kiértesített és a munkát fel nem vevő esetében vizsgálják meg a család szociális helyzetét, s a gyermekek természetbeni ellátásán kívül megfontolás tárgyává kell tenni az egyéb támogatások jogalapját.

Annak ugyanis, akinek a közel 100 ezer forint munkabér helyett megfelel a 30 ezer forintos segély, annak a jövedelmi viszonyai vagy nem valósak, vagy máshonnan származik olyan jövedelme, ami miatt nem hajlandó munkát végezni. Ebben az esetben, pedig a közösségnek át kell gondolnia, hogy meddig terjedjen a szolidaritása és honnan az egyénnek az a felelőssége, amivel a saját sorsát meg kell oldania.

Ez azért is nagyon fontos, mert a város a továbbiakban is erőfeszítéseket kíván tenni a közel 2000 regisztrált munkanélküli munkahelyhez juttatásáért. Ennek érdekében segíteni kívánja a város a vállalkozóit, illetve a város kiajánlásával további munkahelyeket teremtő befektetőket kíván Szentesre csábítani.
Ahhoz azonban tudni kell, hogy a regisztráltak közül mennyien kívánnak valóban dolgozni, hogy ne ismétlődjön meg a mostani szituáció.

Mindenkinek tudnia kell: a gyerekeken és az időseken kívül csak az számíthat a város támogatására, aki tőle elvárhatóan mindent megtett munkához jutásáért, önmaga és családja életfeltételeinek biztosításáért, és önhibáján kívül ez az erőfeszítése kevésnek bizonyult.

Szirbik Imre polgármester