2011. február 11.

Búcsúzás Szentes első polgármesterétől

Csendben elment dr. Rébeli Szabó József, Szentes rendszerváltás utáni első polgármestere.

Tősgyökeres szentesi volt. Itt járt iskolába, itt érettségizett, s az egyetem után is ide jött haza dolgozni.

A ligeti uszoda volt a második otthona, ahol úszóként, vízilabdázóként, majd pedig eredményes edzőként ért el sikereket. Munkája nyomán jutott fel a legmagasabb osztályba a szentesi vízilabda, és teremtődtek meg a vízilabda utánpótlás-nevelés alapjai, az Ő csapatán alapult a Magyar Kupa győztes gárdája is.

Jogászként a városi tanács apparátusában, majd a Felszabadulás Tsz-ben dolgozott. Innen emelte a polgármesteri székbe az 1990-ben megválasztott képviselő-testület.

A rendszerváltás első ciklusának polgármestereként útkeresésekkel teli időszakban állt a város élén. Olyan helyzetet kellett mindjárt kezelnie, melyhez hasonlóval az ország évtizedeken át nem találkozott. Nem voltak kipróbált utak az induló önkormányzatiság egyéb területein sem. Éjszakákba nyúló testületi üléseken próbálták vezetésével az új rendszer alapjait lerakni. A rendszerváltás forrongásai, álmai, sokszor egymásnak feszülő indulatai közepette kellett megtalálnia a szakmaiság és a többpárti politika útkeresései között a várost előrevivő egyensúlyt.

Állta a sarat. Segítette ebben korábbi közigazgatási, majd gazdasági területen szerzett jogászi tapasztalata, a medencék világában kialakult legendás küzdőképessége és fanatizmusa. Több módon próbálta fellendíteni a várost. Voltak gondolatai, melyek később álomnak bizonyultak, s voltak olyanok, melyek a kor korlátai miatt nem valósulhattak meg.

Életpályáját, Szentes és a sport egymáshoz tartozását jelképezi az, hogy Ő indította el a sportcsarnok építését, melyet utódai fejezhettek be.

A várost nem csak sportemberként és polgármesterként szolgálta, hanem hosszú éveken át vezette a város legnagyobb civil szervezetét, a Gerecz Elemér Horgászegyesületet.

Munkásságát 2009-ben Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Díszpolgári cím adományozásával ismerte el, melyet sajnos már betegsége miatt nem tudott személyesen átvenni. Szentes városa Őt saját halottjának tekinti.

Sok nagyszerű mérkőzés után, az utolsó küzdelem véget ért.

Osztozva a család gyászában, emlékét megőrizve kívánom, hogy békében pihenjen meg szeretett városa földjében.

Szentes Város Önkormányzata nevében

Szirbik Imre polgármester