2010. december 17.

Kis kukta

Tepsis csülök

Hozzávalók: 5-6 fej vöröshagyma, 1 kg burgonya, 1 nagyobb hátsó csülök, olaj vagy zsír, 1 fej fokhagyma, só, őrölt bors, friss kapor, petrezselyem vagy más zöldfűszer, 5 dl tejföl.

Elkészítés: A csülköt teljesen megfőzzük, hogy a csont ellenállás nélkül kijöjjön a húsból. A krumplit kockára, a hagymát karikára vágjuk, majd lesózzuk alaposan. Olajat vagy zsírt teszünk a tepsi aljára, beleszórjuk a lesózott krumpli-hagyma keveréket. A csülköt szétszedjük, és szétrakjuk a tepsiben a hagyma-krumpli ágyon. A fokhagymát szétzúzzuk a kés lapjával és a hús közé dugdossuk. Sózzuk, borsozzuk, majd takarjuk le alufóliával és toljuk a sütőbe kb. 180 fokon egy órára. A szaftnak a nagyját leszedjük, majd tovább sütjük, míg meg nem pirul. A szaftot elkeverjük a tejföllel és egy csokor apróra vágott friss petrezselyemmel vagy kaporral. Amikor a csülök bőre megpirult, ráöntjük a kikevert fűszeres (esetleg egy kis sajttal gazdagított) öntettel, és viszszatoljuk még 200 fokon pirulni 20 percet. Tálaláskor meglehet szórni egy kis csipet pirospaprikával.

Karácsonyi bécsi kávé

Hozzávalók: 1 bögre habtejszín, 1 teáskanál porcukor, 90 g ét vagy félédes csokoládé darabolva, 3 bögre frissen főzött erős fekete kávé, 1/4 bögre csokoládé vagy kávé ízű krémlikőr, 1 kis darab ét- vagy félédes csokoládé a csokiforgácshoz.

A habverőt és a tálat tejszín felverése előtt hűtsük be. 1 teáskanál porcukrot és 2/3 bögre habtejszínt tegyünk a lehűtött tálba. Felverhetjük elektromos robotgéppel is, nagy sebességre állítva. Verjük addig, amíg a tejszínhabban megáll a habverő. Lefedve 8 órára tegyük a hűtőbe. Ha kissé összeesett a tejszínhab a hűtés után, keverjük át lazán habverővel. Terítsünk egy zsírpapírt a csoki alá a csoki-forgácsok elkészítéséhez. A csokoládéból vagdaljunk forgácsokat egy krumplihámo-zóval. Egy kis teflonlábasba tegyük a maradék 1/3 bögrényi habtejszínt, forraljuk fel közepes- kis lángon. A csokoládét hozzáadjuk, lefedve lehúzzuk a tűzről. Hagyjuk, hogy elolvadjon és a tejszínnel keverjük simára. Öntsük a csokoládés keverékhez a forró kávét. Melegítsük kis lángon gyakran kevergetve, amíg a szélénél buborékok nem jelennek meg. A lángról vegyük le, csokoládé- vagy kávéízű krémlikőrt ízlés szerint adjunk hozzá. Négy előmelegített bögrébe töltsük. Kanalazzunk tejszínhabot a tetejére, csokiforgáccsal díszítsük.