2010. december 17.

Átalakul a közfoglalkoztatás rendszere

Közcélú foglalkoztatottak útépítésenDecember 31-én ér véget az "Út a munkához" foglalkoztatási program, melynek következtében a városunkban dolgozó 370 közcélú munkás január elsejével újra munkanélkülivé válik. Mészáros Ágnestől, a Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztályának közfoglalkoztatásért felelős munkatársától megtudtuk, hogy január elsejét követően változik a közfoglalkoztatási rendszer. A végleges jogszabályokat még nem fogadta el az országgyűlés, ezért csak a tervezetről beszélhetünk.

Az "Út a munkához" program 2009. január 1-jén indult, melynek célja volt, hogy a rendelkezésre állási támogatásra jogosultak foglalkoztatása, a "segély helyett munkabért" elv kerüljön előtérbe. A korábban segélyezettek részére 2009 előtt évente 30-40 ember foglalkoztatására nyílt lehetőség, miközben a segélyezettek száma többszörösére nőtt. Az "Út a munkához" program nem korlátozta a foglalkoztatásba bevonhatók számát. A kétéves munka eredménye az lett, hogy az intézmények szívesen éltek a lehetőséggel. Előszeretettel alkalmaztak közcélú foglalkoztatottakat, jól együtt tudtak működni velük, a feladatellátás színvonala nőtt, a munkába állók pedig beilleszkedtek új munkahelyükön. A városellátó intézmény száz fő felett foglalkoztatott munkásokat. A parkerdő otthonban az idősek ellátásában 23-an vettek részt, az idényjellegű munkákra pedig az üdülőközpont alkalmazott munkatársakat a program támogatásával. 28 intézmény élt a közfoglalkoztatási lehetőséggel. Az intézményekben a friss diplomás fiatalok vagy a munkanélkülivé vált diplomások foglalkoztatására is lehetőség nyílt pedagógiai asszisztensi, adminisztratív illetve informatikusi munkakörökben. A programnak december 31-én vége, a meglévő szerződések megszűnnek és a jelen pillanatban dolgozó 370 ember újra munkanélkülivé válik.

Mészáros ÁgnesMészáros Ágnes beszámolt arról, hogy ebben az esztendőben 493-an dolgoztak az "Út a munkához" programban. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára néhány nappal ezelőtt kifejtette, hogy a tervek szerint január 1-jét követően is lesz lehetőség a munkanélküliek közfoglalkoztatására, 4 formában. A legnagyobb létszámot a napi 4 órás foglalkoztatásra lehet igényelni, melynek az időtartama legfeljebb 4 hónap lehet. A megvalósítás menete dióhéjban: az önkormányzat összegyűjti az igényeket a munkáltatóktól, majd a munkaügyi központ felé megírja a pályázatokat, ahol eldől, hány főnek tudnak állást biztosítani. A munkaerő közvetítését is az állami foglalkoztatási szerv végzi. A napi négy órában foglalkoztatottak bérének 95 százalékát az állam, 5 százalékát az önkormányzat finanszírozza, emellett lehetőség nyílik a foglalkoztatáshoz szükséges eszközök beszerzésére is. Kisebb százalékban napi 8 órás foglalkoztatásra is pályázhatnak az önkormányzatok. Ennek az időtartama 2–12 hónap közötti lehet, a támogatása 70-100 százalékos mértékű. A mértéket az állami foglalkoztatási szerv bírálja el. A tervezet alapján a 8 órában foglalkoztatottak létszáma legfeljebb a 4 órában foglalkoztatottak létszámának 10-15%-a lehet. Erre a foglalkoztatási formára évente kétszer írnak majd ki pályázatot. A kisvállalkozások is bekapcsolódhatnak a közfoglalkoztatásba. Egy hátrányos helyzetű munkavállaló foglalkoztatása után akár a bruttó bér és a járulékok 70 százalékát is megkaphatják támogatásként, ezért cserébe az állam négyhavi továbbfoglalkoztatást vár el. A jogosultság megállapításában számos szigorítást is terveznek: nem számíthat a következő évben támogatásra az, aki egy évben nem dolgozik legalább 30 napot, bármilyen foglalkoztatás keretében, illetve a jogosultság megállapításának a feltétele lesz a lakókörnyezet rendben tartása is. Új szabály az is, hogy végzettségétől függetlenül az állástalannak el kell fogadnia bármilyen felajánlott munkát, ha részt kíván venni a programban. A tervezetben szerepelnek az országos, a szakminisztérium által kiírt közfoglalkoztatási programok is (akár egyéves időtartamra, teljes munkaidőben). Az ebben résztvevők az árterek, gátak, vasutak karbantartásában vehetnek majd részt.

H. V.