2010. december 17.

Továbbra is a város fejlesztése a legfőbb feladat

Új munkahelyek, irányadó költségvetés

A novemberi testületi ülésén több közérdekű kérdést tárgyaltak. Ezek közül pár témában kértünk információkat Szűcs Lajos alpolgármestertől (képünkön), először a szolgáltatási díjakat említve.

– Természetszerűleg voltak és lesznek vitáink, de olyan elvet követünk, hogy elég teher nyomja a lakosság vállát, és ezt nem akarjuk tarifák emelésével növelni. Ha ez mégis előfordul az csakis az infláció mértékével lehet arányos, mint például a kéményseprésben, az uszodai belépőknél, a vállalkozók által használt, illetve bérelt helyiségeknél, a szemétszállításban, bár ennek helyzete átalakulást mutat. A vízdíjnál lesz bizonyos emelés, amire azért van szükség, hogy a szennyvíztisztító rendszert az európai normákhoz igazítsuk és ennek elmaradása miatt ne fizessünk százezres bírságokat. A viteldíjak és a helyi buszvonalak stabilitása végett a város költségkímélő hozzájárulást ad a Volán Zrt.-nek.

– A hírek szerint megszűnik a kórház kiemelt intézményi besorolása. Ezzel kapcsolatban mindenki azt szeretné, hogy a korábbi megyei kórház elnevezésből eredő színvonal megmaradjon, sőt fejlődjön.

– A kormányzat az egészségügy átszervezésére készül, és a kiemelt kórházak helyett a megyei kórházak hálózatát akarja létrehozni. Az országban 39 kiemelt kórház működött és köztük volt a szentesi is. Azért lobbizunk most a megyei közgyűléssel együtt, hogy a szentesi kórház fejlesztésében, ellátási szerepében ne legyen visszaesés, és a helyi lakosság is megtalálja a gyógyítás sokoldalú lehetőségeit. Ebben érdekelt és ehhez támogatást nyújt Szolnok megye is, hiszen területének a déli részéről sokan veszik igénybe a szentesi kórházat, amelynek körzetébe tartozik közel 140 ezer ember.

– Szentesen van olyan vélemény, hogy a város fiataljainak jövőjét nagyban erősítené az idegen nyelvek intenzívebb oktatása az iskolákban. Ez nem csak a később elhelyezkedés, hanem az idegenforgalom szempontjából is fontos.

– Én úgy látom, hogy mind az általános- és középiskolákban megtalálhatók az idegen nyelvek elsajátításának kellő alapjai. Kétségtelen, hogy ez a kérdés az eddigieknél nagyobb figyelmet érdemel a korszerű követelmények tükrében is. A középiskoláinknak a "megye a gazdája", de itt is képviseljük a véleményünket, az általános iskolákban pedig átfogó működési felmérés van folyamatban, és ez érinti az idegen nyelvek oktatását is.

– Nem csak a sportolókat, hanem a közönséget is érinti, hogy a ligeti sátortetős uszodák egyik medencéje csak korlátozottan látogatható a vízforgató berendezés meghibásodása miatt. Mi várható?

– Minden tekintetben tisztában vagyunk a megoldás jelentőségével. Néhány hét türelmi időre szükség van és várhatóan februárban helyreáll a régebbi állapot a kérdéses medence használatában, a jelenleginél kielégítőbb látogatási időpontokkal párosítva. Hozzátenném: nem csak a férfi, hanem a női vízilabda csapat tagjai nagyon várják ezt, akiknek teljesítménye – a bajnokságban a kupamérkőzéseken – egyre kiemelkedőbb!

– Mire koncentrál a város vezetősége a jövő esztendőben?

Változatlanul legfőbb feladatunknak tartjuk a város fejlesztését. Ide számítjuk többek között az új munkahelyek megteremtésének elősegítését, és egy olyan hatékony költségvetés megalkotását, amely az elkövetkező esztendők történéseit és irányát is meghatározza.

-bert