2010. december 17.

A család apraja-nagyja tüsténkedik

Luca napjával indult a hét, vele együtt megérkezett a hó is és fehér bundába öltöztette a várost. Az ünnepi fényben pompázó utcák és terek még kellemesebb hangulatot árasztanak; kétségtelenül elérkezett az utolsó adventi hétvége a 4. gyertyagyújtás.

Szép és tartalmas időtöltés, amikor a ház apraja-nagyja részt vesz az ünnep előtti készülődésben, hiszen észrevétlenül közelebb kerülünk szeretteinkhez. Arra voltam kíváncsi, hogy Szirbik Imre polgármester családjában hogyan zajlik a karácsonyi hangolódás?

A háztartásban és a család dolgaiban is jártas feleség, többszörös anya és nagymama, Szirbikné Rózsa volt beszélgetőpartnerem.

– A múlt hét végén már mi is megkezdtük a készülődést. A lakás díszítése folyamatos és a mézes süteményt is gyártjuk az unokáimmal Benedekkel, Danival, Ági lányommal és menyemmel Jucussal. A kicsik még csak 2-2,5 évesek mégis nagy lelkesedéssel segítenek a konyhában. Felfordulás van ilyenkor, de az eredmény annál szebb és finomabb.

Kérdésemre, hogyan szervezik meg a nagy családdal az ünnep napjait, a következő választ kaptam:

– 24-én, korán indul a nap a fenyőfa rendezgetésével, mivel minden alkalommal terebélyes, magas növényt választunk. 4 gyermekünk (Zoli, Ági, Gergő, Gábor) van, és az unokák is egyre többen lesznek, így mindig van, aki évről-évre rácsodálkozik a díszes fára. Ebben az évben a férjem és a legkisebb fiam, Gábor segít majd, hogy a helyére kerüljön a zöld óriás.

Gábor jelenleg New Yorkban van, az ünnepre haza jön, ezért együtt, hármasban tudjuk elkészíteni a meglepetést a többieknek.

Ezen a napon a férjem édesanyjánál ebédelünk mindannyian. Ez nagy boldogság számunkra, hiszen egészségben tudhatjuk a dédikét.

25-én aztán hozzánk érkezik vendégségbe a férjem családja és természetesen a gyerekek. A menü hasonló lesz, mint az elmúlt években. Gyöngyösleves, halászlé, töltött káposzta, sütemény, bejgli... A forgatókönyv tehát ennyi. Ám pillanatok alatt borulhat mindenféle szervezett program, mert Pesten élő Gergő fiunk családjába karácsonyra várható egy újabb bébi. Erre az esetre még nincs pontosan megbeszélt "B" verzió. Az biztos, hogy indulunk, ha a kis jövevény is jönni akar.

Ezzel a zárszóval szeretnék Szirbik család nevében áldott, békés, boldog ünnepeket kívánni minden szentesi lakosnak és minden olvasónak!

…a természet mindig nagyon bölcs. A tél maga is erre szólít most bennünket, embereket: pihenjünk meg, üljünk le egymás mellé a legfontosabb közegben a családunk körében. Szeressük és kényeztessük őket, de közben ne feledkezzünk meg magunkról sem. Legyünk most még türelmesebbek és megértőbbek. Mark Twain szavaival: "...mert a bánat magányban is átélhető érzés, ám ahhoz, hogy az örömöt igazán átélhessük muszáj valakivel megosztanunk."

Fazekas