2010. december 17.

Nyugdíjasként is gyógyító főorvosok

A nyugdíjba vonuló Petri professzor munkájára továbbra is számítanakA Dr. Bugyi István Kórházban december 15-én az év utolsó főorvosi értekezletét igazán ünnepélyes légkörben tartották, melyen elismerések, kinevezések átadására került sor.

Az értekezleten előbb a megyei közgyűlés határozatait olvasták fel az egybegyűlteknek. Az egyik döntés szerint a közgyűlés támogatja a fenntartásában álló szentesi kórház azon szándékát, hogy az egészségügyről szóló Semmelweis-tervben megfogalmazott megyei szintű fekvő- és járóbeteg szakellátási központi státuszba kerüljön. Egy másik határozat értelmében a fenntartó megyei közgyűlés hozzájárul, hogy a kórház Kunszentmárton, Csépa, Szelevény, Tisza-sas és Cserkeszőlő települések szakambulancia, valamint járó- és fekvőbeteg ellátását végezze a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet helyett.

Kiemelkedő szakmai, valamint a sebészeti osztályon végzett több évtizedes lelkiismeretes gyógyító munkája elismeréseképpen Prof. dr. Petri István főorvosnak Címzetes osztályvezető főorvosi és tanácsadói címet adományozott a kórház vezetése, melyet dr. Baráth Lajos főigazgató adott át. Szirbik Imre polgármester is ajándékot nyújtott át az ünnepeltnek, az alábbi gondolatok kíséretében: egy orvost lehet értékelni elért eredményeinek, címeinek felsorolásával, de a csendes többség véleményével is, akik az egészségüket köszönhetik neki. A polgármester az ő nevükben mondott köszönetet.

Prof. dr. Petri István szubjektív visszaemlékezésében arról beszélt, hogy a sebészet eredményeivel az orvos szakma országos, sőt talán az európai vérkeringésébe is be tudtak kapcsolódni. Az idilli állapot 20 évig tartott, de az osztály dolgozói azóta is mindent megtettek, amit a lehetőségeik megengedtek. Ha folyamatban lévő pályázataik nyernek, szép jövő elé nézhet az osztály, mondta a nyugállományba vonuló professzor, akinek munkájára, segítségére továbbra is számítanak. Az ünnepségen a professzor utódját is megbízták, a sebészeti osztályt januártól dr. Molnár Gábor főorvos vezeti.

A szintén nyugdíjba készülő dr. Czakó Tamás Lajos sebész főorvos munkáját is megköszönték, de kérésére 4 órás munkaviszonyban továbbra is hivatásának élhet a kórházban. Bejelentették, hogy dr. Pap Évát a kórház központi laboratóriumának vezetőjévé nevezték ki.

További kórházi dolgozókat is köszöntöttek nyugdíjba vonulásuk, vagy munkásságuk jubileuma apropóján. Deme Andrásné dr. Rápó Jolán, a kórház főgyógyszerésze is nyugdíjas lesz az év végével, neki Címzetes intézményvezető főgyógyszerész címet adományoztak. A kórházi gyógyszertár vezetésével a pályázat kiírásáig dr. Lebák Gábort bízták meg.

A szentesi egészségügyi intézményben 30 éves jubileumához érkezett dr. Bod Barnabást és dr. Csabai Lászlót elismerésben részesítették, s 25 éves jubileuma alkalmából kitüntetést kapott Erdélyi Ignácné szakorvosi asszisztens és Kisné Bojda Barna Gizella laboratóriumi asszisztens is.

D. J.