2010. november 12.

Kis kukta

Fahéjas birsleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 citrom, kristálycukor, szegfűszeg, fahéj, 3 dl tejszín, 4-5 birsalma, só.

Elkészítése: A birsalmákat feldaraboljuk, eltávolítjuk a magházukat, kockákra vágjuk, s föltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A citrom héjával és levével, csipetnyi sóval, fahéjjal, szegfűszeggel (ezeket érdemes teatojásban vagy tüllzacskóban a fazékba tenni) és ízlés szerint cukorral fűszerezve addig főzzük, amíg a birsalma félig megpuhul. Ekkor a gyümölcs felét kivesszük és félretesszük – ez lesz a levesbetét –, a többit pedig szinte péppé főzzük. Eltávolítjuk a fűszereket, hozzáadjuk a tejszínt, majd botmixerrel az egészet összetörjük. A levest ezután leszűrjük, hogy megszabaduljunk a birs héjától és rostjaitól, majd visszateszszük a tűzhelyre. Az elfőtt folyadékot vízzel vagy tejszínnel pótoljuk, a levest még egyszer kiforraljuk, végül citromlével és cukorral után ízesítjük. A félretett birskockákkal tálaljuk.

A bajnok sajtos húsa

Hozzávalók 4 személyre: őrölt bors, só, 8 szelet füstölt sajt, 4 dl tejföl, 8 szelet sertéstarja.

Elkészítése: A tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, egy zománcos tepsibe egymás mellé fektetjük úgy, hogy csaknem összeérjenek. Félujjnyi vastagon megkenjük a tetejüket jó sűrű tejföllel. Legalább 3 mm vastag sajtszeletet fektetünk minden húsra, alufóliával lefedjük a tepsit. A húst a saját levében pároljuk puhára a sütőben. A végén vegyük le a fóliát, s a tetejét süssük pirosra.