2010. november 12.

Jubileumi gobelin-kiállítás

Szamosközi Antal: Liget mellettAz 5. Országos Szamosközi Gobelinvarró pályázatra készül a természetképeiről országszerte ismert művész és felesége. Nem csak a szépre fogékony közönség, de Szamosközi Antal és Szamosköziné Tünde is nagyon várja az eseményt, melyről előzetes információkkal szolgáltak lapunknak.

Jubileumi a kiállítással egybekötött pályázat, mert 5. alkalommal írták ki, s öt éve ugyanazon a helyen, a Hegedűs László Helyőrségi Klubban, az intézmény teljes támogatásával rendezik meg. A pályázók ez alkalommal már biztosan többen lesznek, mint tavaly, mert a nevezésnél átlépték az akkori létszámot. Ez a tény azt mondatja a szervezőkkel, hogy a gazdasági válság ellenére is nagy igény van a szépre. Az ország minden részéből érkeznek pályázók, többen nagyméretű pályamunkákkal, némelyik falikárpit nagyságú.

Mint megtudtuk a Szamosközi házaspártól, kapnak 2 db 90x130 cm-es pályaművet és nagyon sok a 60x80 cm-es normál lyukú kép. Tű kategóriában 40x55 cm-es műből több is érkezik, – amelyek nagyon nagynak számítanak – illetve egy 55x85 cm-es, amely tűgobelinben monumentálisnak mondható.

Idén is maximum két pályamunkával, normál lyukú vagy tűgobelin alkotással lehetett nevezni. Annyi változás történt az előző évekhez képest, hogy már nem csak Szamosközi festményről készült gobelinnel lehet pályázni, hanem a házaspár által gyártott klasszikus festményekről készült varrással is. Mivel azonban ez még újdonság, túlnyomó részt Szamosközi-festmények reprodukcióival készülnek a résztvevők.

Nem marad el a közönségszavazás sem, amely minden évben nagy sikert arat. A közönségdíjasok 1-1 feketekerámiát kapnak ajándékba Szentes városától.

A kategóriák abszolút győzteseinek díja 1-1 eredeti Szamosközi olajfestmény a pályázat kiírójától. Nagyon sok felajánlás érkezett üzleti partnereiktől, a Nimród Vadászújságtól, dr. Kun Edit festőművésztől, és egy nemzetközi cégtől is.

A pályamunkákat szokásosan 7 tagú zsűri értékeli.

A kiállítást a zsűri elnöke, Szűcs Lajos alpolgármester nyitja meg november 20-án, szombaton 14 órakor.

A kiállításon, mely a hónap végéig tekinthető meg, a legújabb Szamosközi-festményeket is láthatja a közönség.

D. J.