2010. november 12.

Új lehetőségeket kínál a Pollák

Három szak: humán, reál és műszaki-informatikai

Kovács AttilaA nyolcadik osztályosoknak hamarosan el kell dönteniük, hogy hol szándékoznak továbbtanulni. Azoknak a fiataloknak, akiknek az érdeklődése szerteágazó és ezért esetleg fejtörést okoz, hogy melyik középiskolát jelöljék meg a jelentkezéskor, a Pollák segít a problémát áthidalni. A következő tanévtől kezdve három új képzést indítanak. Ezek mindegyike olyan felépítésű lesz, hogy a műszaki tudományok, de az egyéb ismeretek iránt érdeklődő diákok is megtalálják a számításukat.

– Eddig egy-egy évfolyamon minden osztályban egyforma oktatás folyt, magyarázza az iskola igazgatója, Kovács Attila. Informatika, vagy elektronika szakmacsoportban tanultak a diákok. A leglényegesebb változás az lesz szeptembertől, hogy az eddigi, szakmacsoportos alapozó oktatás mellett humán, reál, vagy emelt szintű informatika-elektronika szakos szakközépiskolai osztályokban tanulhatnak. A szakos osztályok indításával a tehetséggondozás és a felzárkóztatás is könnyebben megoldható lesz az iskolában.

– Ez az intézmény elsősorban egy műszaki szakközépiskola, ez a jellege természetesen nem változik – folytatta Kovács Attila. – Az eddigi rend szerint kilencedik osztálytól minden diák tanul majd informatikát, vagy elektronikát. Azok, akik humán szakos osztályba járnak majd, emelt óraszámban készülhetnek az érettségire és a felvételire magyar, történelem és idegen nyelv tantárgyakból. Fakultáció keretében más lehetőségek mellett nyelvvizsgára is készülhetnek. A reál szakra a matematikát és a fizikát kedvelőket várjuk, de lehetőség lesz arra, hogy biológiából, földrajzból és testnevelésből járjanak fakultációra. A szakkal kapcsolatban meg kell jegyezni: kiemelt figyelmet szeretnénk szentelni a kompetencia-alapú oktatásra. Az országos felmérések szerint a diákoknak olykor akadnak problémáik a matematikával és a fizikával, mi újszerű módszertani megközelítéssel igyekszünk barátságosabbá tenni számukra a tantárgyakat – mondta az iskola igazgatója. – A harmadik lehetőség, hogy emelt szintű informatika-elektronika szakos osztályba jelentkezik a tanuló. Ebben az esetben a 10. évfolyam végén középszintű, a 12. évfolyam után emelt szintű érettségi vizsgát tesznek a gyerekek a szakmai tantárgyakból. A tapasztalatok már eddig is azt mutatják, hogy a Pollákban olyan stabil tudást kapnak, amelylyel bármelyik egyetemen nyugodtan "megélnek".

– Azt hiszem, nem tudom eléggé hangsúlyozni, milyen fontos manapság a szakképzés – jelentette ki Kovács Attila. – Ebben az intézményben azt szeretnénk, ha a nálunk végzett fiatalok előtt két lehetőség is nyitva állna. Egyrészt legyen egy olyan szakmájuk, amellyel biztosan el tudnak helyezkedni a munkaerő-piacon. Másrészt kapják meg azt a többletet is, amely a továbbtanuláshoz és a nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges.

Kép és szöveg:
Králik Emese