2010. november 12.

Kézben tartható a cukorbetegség

Gulyás TamásnéGulyás Tamásné Katiról senki meg nem mondaná, hogy diabéteszes. A mosolygós, csinos fiatalasz-szony remek példa arra, hogy betartva az orvos utasításait, ésszerű életmódot folytatva együtt lehet élni a cukorbetegséggel, és késleltetni lehet annak szövődményeit.

1993 óta dr. Földesi Irén főorvosnő betege a Szegváron élő, de Szentesen született Kati, aki elárulta: a kór felismerése egybeesett első terhességének felismerésével.

A szájszárazságból, gyakori szomjúságból, vagyis a cukorbetegség szokásos tüneteiből vette észre. A háziorvos vizsgálatokra küldte, s egy hétre rá derült ki, hogy babát vár, így egyszerre jelentkezett életében egy örömteli és egy rossz hír. Mivel mindig sokat sportolt és egészségesen táplálkozott, nagyon nehezen érintette az akkor 24 éves nőt, hogy nem terhességi cukorról van szó, hanem inzulininjekciós kezelésre szorul. Azonban a tudat, hogy egészséges gyereket szeretne szülni, átsegítette a nehézségeken. Azt mondja, az inzulin beadása nem okozott számára gondot, már a második injekciózást önállóan végezte, a diéta betartása nehezebben ment.

Újabb gyereket is vállalt, de ekkor már tudatosan, és több szűrővizsgálaton is át kellett esnie. Mindkét gyermeke egészséges és anyjuk betegségét jól viselik, úgy nevelték őket, hogy tudatosuljon bennük, mi is a diabétesz. Kati nagyon hálás, hogy a családja is vele tart megváltozott életmódjában, segítségük átlendítette az óhatatlanul is jelentkező hullámvölgyeken. Fontos, hogy ne essenek kétségbe a családtagjai, hiszen a hölgy azon a véleményen van, a cukorbetegség jól kezelhető, ha a beteg együttműködik orvosával. Rendszeresen el kell járnia szemészeti és laborvizsgálatokra, hogy ki lehessen szűrni a szövődményeket, mert azok ellen csak úgy lehet fellépni, ha minél hamarabb kiderül. Ő 18 éve cukorbeteg, de elkerülték a szövődmények, hangoztatja büszkén.

Ugyanakkor vigyáznia kell fizikai terhelésnél, hiszen az befolyásolja, általában csökkenti vércukorszintet. Nagyon leeshet, nála ez szokott lenni a probléma.

Betegtársainak szánt üzenete egybecseng a fórum mottójával: "Együtt erősek vagyunk". Fontos, hogy szakorvos állítsa be az inzulint, de az is szükséges, hogy a betegek tartsák a kapcsolatot egymással. Erőt ad, ha megoszthatják a tapasztalataikat.

Még annyit a bevezetőben említettekhez, hogy Kati valóban letagadhatná cukorbetegségét. Mint mondja, annyira korszerű ma már az in-zulinbeadó pen, olyan kicsi a mérőműszer, hogy pillanatok alatt, a mosdóba félrevonulva, észrevétlenül elvégezhet injekciót, mérést. Nem feltűnő az sem, sőt a fitt életmódnak tudhatják be, ha étteremben krumpli helyett több zöldségköretet rendel. Így nem csoda, hogy sokan nem tudják róla, milyen betegséggel él együtt.

Darók József