2010. november 12.

20 éves jubileum

Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály fennállásának két évtizedes jubileumára emlékeztek október 29-én a Dr. Bugyi István Kórház munkatársai a megyeházán. Az ünnepi eseményen jelen voltak a speciális ellátást biztosító osztály egykori és jelenlegi munkatársai is.

Az osztály 1990. június 1-jén kezdett működni 8 ágyon, melyek 5 ágyas, 2 ágyas és egy elkülönítő, 1 ágyas kórteremben helyezkedtek el. Akkor az intenzív osztály a coronariaőrző teendőit is ellátta. Később a műszerpark folyamatosan gyarapodott, előbb mobil röntgenkészüléket és képerősítőt, majd többek között CT-t helyeztek üzembe az ITO-n, melynek vezetési feladatait nyugdíjba vonulásáig, 2003-ig dr. Gombos Gyula látta el. Azóta dr. Bodonovits István vezeti az osztályt, aki a jubileumi szekcióülésen az aktuális helyzetről és a jelen kihívásairól is szólt. A főorvos bemutatta csapatát, melyben tapasztalt védő és középpályás szakemberek, jól felkészült csatárok foglalnak helyet, és segítségükre vannak a tartalék játékosok is.

Dr. Gombos Gyula a régi időket felelevenítve szólt arról, hogy az osztály kialakításának gondolata 25-30 évvel ezelőtt merült fel. A Dr. Bugyi István Kórházban magas színvonalú munka folyt többek között a sebészeti, a balesetsebészeti és az urológiai osztályokon. Az ott ellátott betegek közül sokan távolról is jöttek műtétekre. Többen olyan komoly társbetegséggel rendelkeztek, illetve olyan alapbetegséggel, hogy nem lehetett őket hagyományos módon operálni.

– Az intézmény – mivel nem volt megyei kórház abban az időben – központi támogatást nem kapott az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály kialakítására. A növekvő igények miatt azonban – más megoldás nem lévén – a kórház vezetése és az osztályvezető főorvosok lemondtak a felújításra, eszközbeszerzésre szánt pénzről az osztály létrehozásának javára. Városi támogatással kezdődött meg a munka, sok helyi cég is segített. A minisztérium csupán annyiban támogatta a kezdeményezést, hogy ami pénzt a kórház össze tudott gyűjteni, azt megduplázta – mesélt a kezdetekről dr. Gombos Gyula főorvos.

A Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatója, dr. Baráth Lajos az intézmény jövőképéről, a fejlesztésekről beszélt, kiemelt figyelmet szentelve az intenzív terápia fontosságának. Elmondta: fontos mindig készen állni a változásra, a folyton módosuló szabályozásokra reagálni kell, hogy azok ne rendíthessék meg az intézmény helyzetét. Létfontosságú a vezetői és stratégiai célok meghatározása, az intézmény helyzetét meghatározó körülményekre való reagálás. Nem szabad megfeledkezni többek között a kórház küldetésének megfelelő betegközpontú működésről, a szakmai tevékenység minőségi színvonalának megőrzéséről. Ehhez azonban elkerülhetetlen volt a jövőkép-program kialakítása, melynek szerves részét képezik az intenzív osztállyal kapcsolatos elképzelések. Teljesülnie kell a minimum feltételeknek, biztosítani kell a korszerű szervpótló kezeléseket, és korszerű diagnosztikai hátteret kell kialakítani.