2010. november 12.

Fórum a diabéteszről

A cukorbetegség világjárvány - hangzott el a rendelőintézetben tartott sajtótájékoztatónA diabétesz világnap alkalmából nagyszabású fórumot szervez Szentesen a Dr. Bugyi István Kórház, a Veszprém Megyei Diabetes Egyesület és egy veszprémi székhelyű alapítvány.

A cukorbetegség világjárvány, hangzott a fórum sajtótájékoztatóján. Dr. Földesi Irén elmondta: ma világszerte több mint 250 millió cukorbeteg él és számuk évente 7 millióval növekszik. A további terjedés csak akkor állítható meg, ha késlekedés nélkül nekilátnak az egészséges életmód népszerűsítésének. Ezt a lépést tették meg tavaly, a megyék között elsőként Veszprémben. Az érintett szervezetek, orvosok, gyógyszer-gyártók, betegek és kormányzati szereplők regionális szintű találkozója bővül most két megye összefogásává. Csongrád és Vesz-prém megye közösen hallatja hangját a betegség minél korábbi felismerése, a diabéteszesek hatékonyabb gondozása, a kockázatok csökkentése érdekében, mivel a nemzetközi szövetség 2009 és 2013 között a világnapok témájaként az oktatást és a prevenciót jelölte meg. A cél az, hogy minél több megye csatlakozzon a kezdeményezéshez, s a későbbiekben országossá bővítsék a rendezvényt. A szemléltetést különböző jelképekkel, magyarázó ábrákkal, speciális mérőszalaggal is segítik.

A november 13-án, szombaton a Művelődési és Ifjúsági Házban 10 órakor kezdődő rendezvényen neves előadók, szakorvosok beszélnek "a betegek nyelvén", vagyis közérthetően. Épp ezért a szervezők mindenkit szívesen látnak, cukorbetegeket, vagy aki érintett valamilyen formában, akár a családtagjai révén. A szakmai előadásokban szó lesz a cukorbetegség terjedéséről, gyermekkori kialakulásáról, a cukorbetegek gondozásáról, a betegség szemészeti és érrendszeri vonatkozásairól, valamint a diabétesz megelőzéséről. Háromszáz főt várnak ebéd-re, természetesen diabetikus étrend szerint. Örömteli, hogy helybeli cégek első szóra vállalták a rendezvény támogatását.

(darók)