2010. november 12.

Diák tervezte a díszítést

A fehér szín tiszta, egyszerű… De lehet, hogy túl tiszta, túl egyszerű? Bizonyára így gondolták a Pollák szakközépiskola tanárai és diákjai is. Még alig ünnepelték meg a felújított iskolaépület átadását, amikor mindkét oldalról egyre gyakrabban hangoztatták, hogy szép is lett, modern is az iskola, de talán némi díszítés elkelne a homlokzaton…

Pályázatot írtak ki a diákok számára, amelyre mintegy tíz mű érkezett. A tanári kar a 12. C osztályos Szakács Gyula (képünkön) munkáját ítélte a legszínvonalasabbnak és ezt találták arra érdemesnek, hogy az eredetileg tiszta fehér falat "feldobja". A nyertes pályázat alkotója elmesélte, hogy ő is azok között volt, akik már az első naptól kezdve siralmasan egyhangúnak találta az iskola "új ruháját". Örömmel értesült róla, hogy lehetőség nyílik a díszítésére. Mintegy 8-9 órás szabadkézi rajzolás és számítógépes tervezés után készült el az elképzelésével, amelyet benyújtott elbírálásra és amely elnyerte a tanárai tetszését. Gyula képzeletét a növények ragadták meg kezdetben, ebből az ötletből indult ki az ábra végleges formája. Ahogy a növények egyre magasabbra törnek a fény felé, úgy növekednek minden értelemben a Pollák diákjai az iskolában töltött évek alatt. Ezt szerette volna kifejezni elképzelésével. Hozzátette, az eredeti terv a ténylegesen megvalósultnál sokkal gazdagabb. A kivitelezés során több dolgot megváltoztattak rajta és ki is hagytak elemeket a kivitelezők. Ennek részben anyagi okai lehettek, részben talán az, hogy nehézségekbe ütközött volna a megvalósítása.

Szakács Gyula beszámolt arról, hogy az osztálytársai és a barátai elismerően nyilatkoztak munkájáról. A fiatalembernek nem ez volt az első megjelenése az alkalmazott művészetek terén – bár kétségtelenül ez az eddigi legnagyobb méretű alkotása. Az iskolai és egyéb, külső rendezvényekre gyakran tervez plakátot. A felnőtt életben is ilyen pályát képzelt el magának: tervező grafikus szeretne lenni.

Kép és szöveg:
K. E.