2010. augusztus 19.

Kis kukta

Szilvás-túrós pite

Hozzávalók: 75 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 28 dkg cukor, 2,5 dl tej, só, 25 dkg vaj, 2 tojás, 50 dkg túró, 1 ek. ételkeményítő, 50 dkg szilva, 5 dkg mandula.

Elkészítése: Az élesztőt feloldjuk 1 kiskanál cukorral elkevert langyos tejben, amikor megkelt összegyúrjuk a liszttel, a maradék tejjel és 8 dkg vajjal, 8 dkg cukorral, sóval, majd kb. 40 percig kelesztjük. Közben szétválasztjuk a tojásokat, és a sárgájukat összekeverjük a túróval, 10 dkg cukorral és a keményítővel. Végül a túrós masszába forgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, rásimítjuk a túrós masszát, majd elosztjuk a kimagozott szilvát a túró tetején. Összegyúrjuk a maradék lisztet, az őrölt mandulát, a maradék cukrot és a vajat. Rámorzsoljuk a tetejére, majd 190 fokon 35 perc alatt megsütjük. Kockára vágva tálaljuk.

Sajtos pufóka

Hozzávalók: 20 dkg túró, 4 tojás, 15 dkg reszelt sajt, só, 4 kanál liszt, olaj.

Elkészítése: A túrót áttörjük, majd a tojások sárgájával simára keverjük. Ezután hozzáadjuk az 5 dkg reszelt sajtot, a lisztet és megsózzuk. Végül hozzáadjuk a négy tojásfehérjéből vert habot is. Egy tarkedli sütőt beolajozunk, és a mélyedésekbe belekanalazzuk a tésztát és kis fánkokat sütünk. A végén reszelt sajttal megszórjuk és forrón tálaljuk.

Málnás almatorta

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 dl cukor, másfél dl darált mandula, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája. A töltelékhez: 5 db alma, 20 dkg mélyhűtött málna, fél dl cukor, 2 evőkanál darabolt mandula.

Elkészítése: A vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját, a lisztet és a darált mandulát. Az összegyúrt tésztát nyújtsuk kerek lappá, és terítsük sütőpapírral bélelt tortaformába. A hámozott és magházától tisztított almát vágjuk vékony cikkekre. Nyomkodjuk a tésztába az almaszeleteket sűrűn egymás mellé. Hintsük meg cukorral, majd közepes lángon húsz-huszonöt percig süssük. A felengedett málnát finoman törjük át szitán, és terítsük szét a meleg tortán. Szórjunk a tetejére durvára vágott mandulát. Langyosan tálaljuk, tejszínhabbal.