2010. augusztus 19.

Hőguta

A meddő királynő elzarándokol a szent helyhez, hogy utódot kérjen az ország élére. Vándorlása során találkozik egy öregasszonnyal, s megkérdi, messze van-e még a szent falu temploma.
– Napok óta úton vagyok – mondja –, mert gyermeket szeretnék. Már négy éve vagyok társa férjemnek, de hiába eddig minden próbálkozásunk...
A templom már nincs messze, felség – feleli az öregasszony –, de oda már hiába mész. Az áldott emlékezetű Bonifác atyát, aki ezt a csodát művelte, egy hónapja eltemettük.

– A recesszió az – magyarázza a tőzsdeügynök –, amikor a szomszédod elveszti az állását. A válság az, amikor téged rúgnak ki. A pánikhelyzet meg az, amikor a feleséged is állás nélkül marad.

Családi perpatvar. Az asszonynak be nem áll a szája, szinte lélegzetvétel nélkül kárál:
– Ebbe a házasságba én hoztam mindent, a lakást, a bútorokat, a kocsit, a készpénzt, a vállalkozást. Hát mid volt neked, mielőtt összeismerkedtünk?
– Nyugalmam.

A tűzoltólaktanya parancsnoka kényelmesen lesétál a beosztottjaihoz, leül, iszik egy kávét, rágyújt egy cigarettára, majd megszólal:
– Na fiúk! Lassan lehet szedelődzködni, ég az adóhivatal.

A vezérigazgató elrejtett az íróasztalában egy palack finom skót whiskyt. Nemsokára észreveszi, hogy valaki rendszeresen rájár, iszogat a palackból. Erre a tollával húz egy vonalat a címkén, megjelöli, hogy éppen mennyi ital van az üvegben. Másnap meglepődve fedezi fel, hogy a címkére valaki egy cédulát ragasztott.
– Csak semmi vonalhúzás! Igazán kár lenne, ha ezt a rendkívül finom whiskyt vízzel kellene hígítani!

A bolondok háza igazgatója panaszkodik asszisztensének:
– Most mit csináljunk? Az új beteg Napóleonnak képzeli magát, s nekünk már van egy Napóleonunk.
– Van egy ötletem, főnök! Zárjuk össze őket, s akkor majd rájönnek, milyen zavaró egy helyen két Napóleon.
Az igazgatónak tetszik az ötlet, öszszezárja a két beteget. Másnap berendeli vizsgálatra az újonnan érkezettet.
– Nos még mindig azt hiszi, hogy ön Napóleon?
Az újonc kacéran:
– Maga kis csacsi! Még éjjel megegyeztünk Napóleonnal, hogy ezentúl Josephine leszek..