2010. augusztus 19.

Fizikai munkás is csinálhat karriert

Út a munkához – segélyezés helyett

Csáki CsabaMint előző számunkban megírtuk, az önkormányzat közcélú foglalkoztatás keretében az idei év első felében 350 embert közvetített ki különböző intézményekhez. Munkára ösztönzés a program célja, amely hoszszabb távon visszavezeti a foglalkoztatottakat a munka világába.

A program szépségét az adja, hogy kiváló szakemberekre is leltek a foglalkoztatottak körében, akik akár hónapokig kereshettek volna még munkát. Jó érzés szociális szakemberként azt mondani a segítséget kérőknek, hogy tudunk munkát biztosítani, mondja Mészáros Ágnes. A program felelőse arról is tájékoztatott, hogy az elmúlt évben teljes körű elégedettség vizsgálat készült a program beválásáról. A felmérésből kiderül, a munkáltatók és a munkavállalók is elégedettek ezzel a foglalkoztatási lehetőséggel. A legnagyobb számban segédmunkásokat foglalkoztatnak, de ez megegyezik a nyílt munkaerő-piaci arányokkal. A projekt megvalósulását két közfoglalkoztatás-szervező segíti, bérüket pályázati forrásból finanszírozzák. Második éve vannak a programban. Molnárné Juhász-Bóka Zsuzsanna a karbantartó brigád munkáját koordinálja, ami nagyon sokrétű feladat, az intézményi felújítási igények felmérésétől az anyagszükséglet meghatározásán át a szakemberek munkájának összehangolásáig. Zsíros László a főkertész mellett a parkgondozást, növényültetést, a térburkolatok tisztán tartását és a kórház parkjának gondozását irányítja. Mészáros Ágnes külön is kiemelte a karbantartó brigádot, amelynek 22 dolgozója az intézmények belső felújítását végzi mindenki megelégedésére.

A munkanélküli ellátás lejártát követően sokan nem jelentkeznek az önkormányzatnál, mert azt gondolják a segélyezés az utolsó lépcső, ahonnan nem tudnak visszakerülni a munka világába.

Almási ImreÍgy volt ezzel Csáki Csaba is, aki az említett brigádban kapott munkalehetőséget. Kőműves, festő és vízvezetékszerelő munkát is ellát július 10-e óta. Azelőtt másfél évig munkanélküli volt, majd a munkaügyi központtól értesítették, hogy jogosult lenne a rendelkezésre állási támogatásra. Korábban alkalmi munkákból tartotta fenn családját, meséli a kétgyermekes fiatalember, akinek kőműves a végzettsége, ez is volt a fő tevékenységi területe. Azonban, mint mondja, jó mesterek mellett dolgozott, így az élet hozta azt, hogy más szakmákat is elsajátított. Nem igazán akart bekerülni a programba, mert más tervei voltak, vallja be, de most már nagyon jól érzi magát itt, és tudása legjavát nyújtja. Jelenleg a Szent Anna utcai óvodában végez felújítást, burkolatkészítést, önállóan, vagy másodmagával dolgozik. Ha kell, marad munkaidőn túl is. Mint ahogy szeretne maradni a programban is, reméli, meghosszabbítják novemberben lejáró szerződését.

A művelődési központban 2009 januárjától kertész-mindenesként foglalkoztatják Almási Imrét. Másfél évig munkanélküli volt, a programba az induláskor került be. Sok rendezvény lebonyolításában vesz részt, ahogy szükséges délután, vagy éjszaka is bent kell maradnia. A nyári szabadtéri színház előadásai után éjfélig, és utána is elhúzódik a rendrakás. A rugalmas munkaidő kezdetben neki és családjának, három gyermekének is szokatlan volt, de alkalmazkodtak hozzá. Azelőtt 15 évig dolgozott az erőtakarmánygyárban, majd anyagi megfontolásból váltott, meséli Imre. A Hungeritet négy év után egészségi problémák miatt kényszerült otthagyni. Szakmával nem rendelkezik, ezt azzal magyarázza, hogy akkoriban váltak el a szülei, édesanyja egyedül nevelte tovább, így nem volt mit tenni, neki is munkába kellett állnia.

A férfi azt mondja, az első pillanattól befogadták a munkatársai, nem éreztették vele, hogy őt más formában alkalmazzák. Sőt, egyre több feladatot kap. Reménykedik a szerződéshosszabbításban. Időközben a tanulási vágy is felébredt benne, érdekelné a kazánfűtő-képzés, ha lehetősége lesz rá, elvégez egy tanfolyamot.

A közfoglalkoztatás sokoldalú feladatot teljesít. Munkát ad a jogosultaknak, miközben kielégíti a foglalkoztatók munkaerő-igényét. Javul a feladatellátás színvonala, biztonságosabbá és tervezhetőbbé válik a családok megélhetése. A hosszú ideje munka nélkül lévők új területeken is kipróbálhatják magukat, gyakran új hivatásra találnak.

Darók József