2010. augusztus 19.

Van becsülete a munkának

A tanév vége óta sok hét telt el, az iskolások érdeklődési körüknek megfelelően hasznosan, vagy unatkozva számlálhatják a napokat. A nyári szünidő két és fél hónapját a középiskolás diákok pénzszerzéssel is tölthetik. Információink szerint a legelszántabbak előtt nyitva áll néhány olyan lehetőség, amivel egy kis plusz anyagi forrásra tehetnek szert, ha szorgalmasak és kitartóak.

Szentesen talán a legkönynyebben fellelhető diákmunkát a kertészetek biztosítják. Az idén érettségizett Csapó Barbara (képünkön) egy városszéli üzemben dolgozott szinte egész nyáron. A Bartha kertészeti szakképző iskolában végezte tanulmányait, ősszel ott marad egy kétéves virágkötő képzésre.

– Amióta középiskolás vagyok, már három nyarat végigdolgoztam. Eddig egy-egy hónapot töltöttem munkával, most volt az első olyan szünidő, amikor a teljes időtartam ezzel telt. Az előző években a Hungeritnél voltam, ott nem szerettem, hogy hideg volt. Idén sikerült egy zöldségcsomagoló üzemben elfoglaltságot találni, amivel nagyon meg voltam elégedve. 12 órás volt egy műszak, ami elég hoszszú, de ki lehetett bírni. Rajtam kívül még volt néhány diákmunkás, talán nyolcan lehettünk. Oda kellett figyelni, hogy jól végezzük a feladatunkat, de rendszeresen kaptunk pihenőidőt, akkor volt alkalmunk beszélgetni és lazítani. Szerencsére a társaság is jó volt, eddig minden nyári munkám során szereztem néhány új barátot és ez most is így történt. A fizikai állóképességre is szükség volt, nem is bírta mindenki. Néhányan már az elején kidőltek, és nem jöttek tovább dolgozni – emlékezett vissza Barbara. – A szünidőt szerintem nem tölteném otthon túl hasznosan, valószínű, hogy tévéznék és unatkoznék, ezért is gondoltam, hogy jobb lesz, ha nyári munkát keresek – magyarázta az indokait. – Így valami fontos, értékes dolgot csinálhatok, és nem utolsó sorban, kereshetek egy kis pénzt. A ballagási ajándékba kapott összeget és a mostani keresetemből valamennyit hozzáadva egy motort vettem. Az utolsó három hetet már pihenéssel töltöm, egy rövid kirándulást is magam finanszírozok. Minden pénteken kaptunk fizetést, ebből rendszeresen hazaadtam valamennyit, hogy én is hozzájáruljak a háztartás költségeihez. Ha valahova elmegyünk a családdal, vagy a barátokkal, nagyon jó érzéssel tölt el, hogy meg tudom vásárolni azt, amire szükségem van. Hárman vagyunk testvérek, a 15 éves húgom is várja már, hogy majd dolgozhasson. Fontosnak tartom a munkát, a virágkötő szakma kitanulása után még kozmetikusi képzést is szeretnék szerezni. Két végzettséggel a tarsolyomban nagyobb esélyem lesz az elhelyezkedésre.

Králik Emese