2010. augusztus 19.

Mit mutat a város életfája?

Fogy és öregszik a lakosság

Régi szokásból arra gondolunk, hogy Szentes lakossága igencsak meghaladja a 30 ezret. A helyzet viszont az, hogy, két esztendeje már alatta vagyunk ennek a számnak, jelenleg 29 ezer 610 főről van szó. A szakemberek egy lombos fához hasonlítható statisztikai ábrát is készítenek a korosztályok és nemek különböző adatairól és megoszlásáról. Ilyen értelemben a városnak is van úgynevezett életfája, amiből sok jellemző tény és érdekes, időszerű összefüggés derül ki. Ebben segített a városházán Butyka Margit, az okmányiroda ügyintézője, aki nem kevés népességnyilván-tartási információval látott el bennünket.

Sajnos, csökkennek a születések, arányuk jóval alacsonyabb az elhalálozásokhoz képest. Ez a tendencia a múlt század nyolcvanas éveiben kezdődött és azóta is tart. A 2000-es évtől 2009-ig a születések száma 2335 volt, az elhalálozásoké pedig 3712. A két kimutatás különbsége hajazza az 1300 főt. A mostani lakosságon belül a csecsemőktől kezdve a 18 évig bezárólag a korosztályi létszám 5494, a hatvan esztendőn felüliek pedig több mint 7 ezren vannak. Az utóbbi nők, férfiak az összlakossághoz mérten nagyjából 24 százalékot képviselnek, ami, úgymond a város öregedését jelzi, más hasonló településekkel is egybevetve.

Az élettársi kapcsolatokat nyugtázva nincs szoros következmény a házasságkötések és a gyermekek születése között, de beszédes tény, hogy a statisztika alapján l992 előtt évente jócskán több mint 200 házasság volt, mostanában viszont átlagosan 150-et sem említhetünk. Sőt, két éve csak 93-an léptek frigyre. Más dologra térve: meglepő, hogy az elmúlt kilenc-tíz évben csaknem 5 ezren költöztek el a városból – természetesen családtagjaikkal – a beköltözőket nézve pedig közel 3650 főt jegyezhetünk. Több, kevesebb külföldi bevándorlóval is gyarapodik a város lélekszáma éves tekintetben, de ez nem mérvadó.

A férfiak és nők arányát vizsgálva a szebbik nem felé billen a mérleg. Friss adatok szerint 15 ezer 425 nő és 14 ezer 185 férfi él Szentesen. Legtöbben vannak a 19 és 59 év közötti nők és férfiak, mégpedig több mint 17 ezren és ebben az együttes körben körülbelül fele-fele létszámban. Az éveik multával az idősebb korú nők száma meghaladja a férfiakét.

- bert