2010. augusztus 19.

Nem csak az iskolatáska nehéz

Szabó MáriaTávol álljon tőlünk, hogy lelombozzuk a diákok még tomboló szünidei jókedvét, de ha a naptárra nézünk, azt láthatjuk, szűk két hét múlva kezdődik a tanítás. Ezt nem csak a gyerekek, fiatalok fogadják szomorúan, a szülőknek is okozhat fejfájást a tanszerekre és egyéb szükséges holmikra költendő összeg. Nem véletlenül tartja a népi bölcsesség, hogy kis gyerek, kis gond, és így tovább, de a tanévkezdés előtti interjúinkból az derült ki, hogy – legyen bár ingyenes az oktatás Magyarországon – a gyerekek növekedésével arányosan a kiadások is emelkednek és ez sok esetben okoz nehézséget a családoknak.

A nagycsoportos óvodásokból szeptembertől elsős kisdiákok lesznek. Újdonság és életmódváltozás ez a szülőknek is, nem beszélve a költségekről, amelyekkel eddig még nem találkoztak az ovis évek alatt. Májusban volt az első szülői értekezlet Szabó Mária kisfiának, Szemerédi Józsefnek az osztályában. Az anyukák és apukák akkor kapták meg a listát a Szent Erzsébet iskolában. Mária elmondta, hogy azóta folyamatosan vásárolgat. Mivel a kis Joci az egyetlen gyermeke, nem volt lehetőség nagyobb testvértől örökölni, így az íróasztal megvásárlása is kiegészítette a listát. Rendszeresen vállal plusz munkát, hogy azt az összeget félretehesse a beiskolázásra. Már számtalan bevásárlókörúton van túl és még sok minden hiányzik. Eddig úgy véli, 40 ezer forintot költhetett. Még nem szerezte be a rajzórához és a testneveléshez szükséges felszerelést, valamint az úszó holmikat, bár az utóbbiak egy része szerencsére már megvan az óvodából. Vár még rájuk, a tisztálkodási eszközök megvásárlása és a legnagyobb hátralévő kiadás: a tankönyvek. Erre Mária a biztonság kedvéért 20 ezer forintot tett félre, de bízik abban, hogy az összeg meg sem fogja közelíteni ezt.

Csorbáné Tóth MariannaCsorbáné Tóth Marianna biztosan egyetért abban, hogy nagy gyerek – nagy költség, hiszen Ádám fia szeptemberben a középiskolai tanulmányait kezdi a Pollákban. A legnagyobb összeg náluk is a tankönyvekre megy majd el, az első tanítási napon kell kifizetni értük 25-30 ezer forintot. Szerinte jó ötlet lenne azt a gyakorlatot bevezetni, hogy – tekintettel a hatalmas kiadásra – kölcsönözhető tankönyvek lennének az iskolákban, vagy, ha megoldható lenne a felsőbb évesektől megvásárolni a jó állapotú példányokat. A füzetekkel kevesebb gond lesz, mint az általános iskolában, ebben az életkorban a spirálfüzetek a legpraktikusabbak, ebből szereznek majd be néhányat. Igaz, hogy Ádám nem most kezdi az iskolás életét, de az íróasztal megvásárolását Mariannáék sem úszták meg, a fiatalember ugyanis kinőtte a régit. A táskára 8 ezer forintot szán, de a jó minőségű holmira megéri ezt kiadni, mert az biztosan kitart négy éven keresztül. A fia tanulmányaihoz szük-séges számítógépet már korábban megkapták egy rokontól és középiskolában már tisztálkodási eszközöket sem kell kötelező jelleggel vásárolni. A testneveléshez talán iskolai egyen-pólóra lesz szükség, bár ez nem lesz jelentős összeg. Mariann szerint néhány új ruha vétele is apasztja majd a pénztárcájukat, egy magára valamit adó kamasz szereti követni a divatot és a társak elvárásait.

Csáki AnikóCsáki Anikó kisfia elsős lesz a Kiss Bálint református iskolában. Csanád beiskolázása tulajdonképpen tavasz óta zajlik, szülei ekkor kezdték el beszerezni a szükséges dolgokat, amikről már biztosan tudták, hogy kell: így például ceruza, tolltartó, vízfesték. Nemrégen közzétették az iskola honlapján a könyvcsomag árát is, ez közel 10 ezer forintos költséget jelent. Összesen pedig nagyjából 40 ezer forintra számíthatnak Anikóék. Ebben a táska ára nincs benne, azt az unokatestvérétől kapja Csanád. A református iskolába járó diákok nyakkendőt viselnek az ünnepségeken, ezt kellett még megvásárolniuk a szülőknek, máskülönben egységes a viselet, más iskolákhoz hasonlóan. Őszi cipő, hosszú nadrág beszerzése van még hátra, ami az iskolához kapcsolódik. S ott vannak még az esetleges különórák, sportolás, melyek szintén pénzbe kerülnek. Támogatni fogják Csanádot abban is, ha sportolni akar. A kisfiú az óvodában focizott, s anyukája majd szeretné úszni járatni, de az is lehet, hogy a kézilabdát választja, mindenesetre a foci költségesebb. A másodikos tanévkezdés talán valamivel olcsóbb lesz, bizakodik a kis elsős anyukája.

Oroszné Rónyai ÉvaAhol két gyerek is elsőbe megy, ott nagy az izgalom és a készülődés, pláne, hogy az Orosz családban a kisebb gyerek az általános iskolát, bátyja pedig a középiskolát kezdi. Készültek már erre a helyzetre, s mint az anyukától, Oroszné Rónyai Évától megtudjuk, ez odafigyelést igényelt a családi kassza kezelésénél, már előre félre kellett tenniük pénzt erre a célra. Nándi a Szent Erzsébet katolikus iskolában kezdi az iskolás éveket, Gergely pedig Békéscsabán tanul tovább a Vásárhelyi Pál szakközépiskolában. A könyvek már megvannak, 10 ezer, illetve 25 ezer forintba kerülnek. Két gyermekesként nem jár a családnak ingyenes tankönyvcsomag, ahogy étkezési támogatás sem, jegyzi meg az anyuka. Nándinak jó minőségű ceruzákat vásárolt, s nagyon fontos a jól kihajtható, sok rekeszes tolltartó is, hogy beleférjen minden, és jól átlátható legyen a kisdiák számára. Nem lehet szétválasztani az anyaszerepet a tanítóskodástól, mondja Éva, aki maga is pedagógus. Eddig is sportoltak a gyerekek, de a szülők úgy gondolják, ezt iskolai keretek között tegyék, persze, elképzelhető, hogy külön költségekkel jár majd. Mind a két fiú hatalmasat nőtt a nyáron, úgyhogy szakaszosan a ruhatárukat is bővíteni kell. Azzal is megváltozik a család élete, hogy a nagyobbik fiú kollégista lesz. Szobát kapott, a napi háromszori étkezésért viszont 660 forintot fizetnek, sőt az útiköltséggel is számolniuk kell.

K. E. - D. J.