2010. július 30.

Kis kukta

Ananászos máj

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 20 dkg csiperkegomba, 2 szelet ananász, 1 fej hagyma, 1 ek. liszt, 1 dl tyúkhúsleves (kockából), petrezselyemzöld, olaj, só.

Elkészítése: A májat felcsíkozzuk és lisztbe hempergetjük. A hagymát felaprítjuk, majd olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a májat. A gombát felszeleteljük, és a májhoz adjuk. Pár percig sütjük, majd felengedjük a levessel, és megpároljuk. Az ananászt kockákra vágjuk, majd a májhoz adjuk. sóval ízesítjük, és felforraljuk. Rizzsel tálaljuk.

Paprikás cukkiniből

Hozzávalók: Két közepes cukkini, 5 ek. olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 ek. pirospaprika, 2 púpos ek. kukoricakeményítő, 2,5 dl növényi tejszín, natúr vegeta, borsi-kafű, frissen őrölt színes bors, 3-4 gerezd fokhagyma, tengeri só, 25 dkg árpagyöngy, 4 dl víz.

Elkészítése: A cukkinit egyforma nagyságú kockákra vágjuk. Ha zsenge, hámozni sem kell. Olajból, vöröshagymából és a fűszerpaprikából pörköltalapot készítünk. Hozzáadjuk a felkockázott cukkinit, és kevés vízzel fedő alatt kb. 10 percig pároljuk, de ne főzzük szét. Fűszerezzük tengeri sóval ízlés szerint, valamint natúr szárított zöldségkeverékkel vegamix-szel. Emellett borsikafű és frissen őrölt színes vagy fehér bors kölcsönöz neki pikáns ízt.

Miután elkészült, a besűrítéséhez kukoricakeményítőt használunk. Két púpos evőkanálnyit két evőkanál hideg vízzel simára keverjük, hozzáadjuk a növényi tejszínt. Ezt összekeverjük a puhára párolt cukkinivel, ízesítjük még zúzott fokhagymával és felforraljuk, majd azonnal levesszük a tűzről. Nem szabad tovább főzni, mert akkor a kukoricakeményítő sűrítőhatása nem érvényesül.