2010. július 30.

A futsal csapatunk az NB II-ben indul

Makra Zoltán, a szentesi Vasutas SC elnöke a sportág iránt érdeklődőket az alábbiakban tájékoztatja a sportág helyzetéről.

A Szentesi VSC öt szakosztálya közül az egyik a futsal, amelynek vezetője Szerencsi István. Ő jelenleg Szegedre költözött, így a lehetőségeihez képest onnan irányítja a munkát. A szakosztály a közelmúltig a névadó szponzorokra tekintettel Legrand-MetalCom Szentes néven vett részt a futsal NB I-es bajnokságban, ahol a férfi felnőtt csapat mellett kötelező volt indítani egy U-21-es csapatot futsal NB II-ben. Ez szinte a duplájára növelte a költségvetésnek ezt az oldalát, hiszen ugyanúgy kellett utazni és az egyéb költségeket fizetni. Ráadásul a fiatal csapatot felnőttekkel sorsolták össze. A gyerekeket hétköznap éjszakai utazásra kényszerítették, mert hétfőn vagy pénteken voltak a mérkőzések. Általában este hét-nyolc óra körül kezdődtek.

A NB I-es nevezés mellett kötelező elindulni a futsal Magyar Kupában is, illetve megfelelő eredmény esetén a Szuper Kupában is, ahol a bajnok játszik a későbbi kupagyőztessel. A bajnokság végeredménye rájátszásos rendszerben alakul ki, ahol három nyert mérkőzés alapján lehet eldönteni a győztest, és ezzel a végső helyezést. Ez közel azonos képességű csapatok esetén sokszor öt újabb mérkőzést is jelentett. Ezek a pluszmérkőzések az alapköltségeket mintegy 30-40 százalékkal megnövelik. Mára olyan mértékben megdrágította az NB I-es résztvételt, amit már nem tudnak összeszedni. Pedig ebben még az edzési idők sincsenek benne. A futsal kifejezetten teremsport, amit nyáron sem lehet szabadtéren játszani. Szentesen már az is nagy eredmény lenne, ha a felnőtt, a közvetlen utánpótlás-csapat legalább heti három edzést tartana, és a kicsikről még nem is beszéltünk. A heti egy alkalom egy első osztályú futsal csapatnál nevetségesen kevés, amikor mások heti öt vagy ennél többet edzenek. Még azokról a költségekről nem is beszéltünk, mint az orvos, a gyúró vagy bizonyos kiemelt mérkőzések biztosítása. Sajnos meg kell állapítani, hogyha a város nem biztosítja a felnőtteknek is az ingyenes teremhasználatot, akkor még lejjebb fog csúszni a férfi futsal.

A 7-8 évvel ezelőtti állapotok, amikor harmadik helyen végeztünk az NB I-es bajnokságban, amikor a költségek 5-6 millió forintból megoldhatóak voltak. Ma már ennek a háromszorosára volna szükség. A névadó szponzorok kiléptek, újakra már nem lehet Szentesen szert tenni, ráadásul az önkormányzat is a tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal kevesebb támogatást tudott biztosítani.

A kényszerhelyzetből az következik, hogy – hiába maradt bent a csapat az NB I-ben – a jelenlegi csapat az NB II-ben kénytelen indulni. Egyelőre, megpróbálnak heti két edzési lehetőségre szert tenni. Előzetes tárgyalásokat folytatnak néhány idősebb (Keller Zoli, Szarka Zoli, Varga Robi) játékossal is. Az NB II-ben 17-18 játékossal lehet eredményesen szerepelni, és itt mindenki amatőr, hiszen az anyagi lehetőségek nem engednek meg mást. Sőt még a költségtérítéseket is nagyon meg kell kurtítani.

Jó lenne elérni, ha a teremhasználatnál kedvezményt adna a város, mint más egyesületeknél – például az uszodában –, akkor talán a csapat ezt az NB II-es szintet tudná tartani.

G. Sz. I.