2010. július 30.

Erdéllyel ismerkedtek a Pollák diákjai

A diákok több történelmi emlékhelyet kerestek felA Határtalanul! program keretében az Apáczai Közalapítvány a határon túli magyarság magyarországi diákokkal és tanáraikkal való megismertetését tűzte ki céljául. Pályázatot hirdetett az iskolák számára a szomszédos országok magyarlakta területeire irányuló tanulmányutak támogatására. A Pollák középiskolában három tizedikes osztály osztályfőnöke, Banka Rita, Szvetnyik Melinda és Fái András figyelmét keltette fel a lehetőség és az iskola 80 tanulójának, valamint 8 pedagógusának az utazását megszervezte Erdélybe.

A pályázatot szakközépiskolák és szakiskolák nyújthatták be, mesélte Szvetnyik Melinda. Az év elején előzetes igényfelméréssel fordultak a szülőkhöz, azt tudakolták, elengednék-e a négynapos utazásra a gyermekeiket és vállalnák-e az esetlegesen felmerülő minimális plusz költséget. Az érdeklődés mind a szülők, mind a diákok részéről nagy volt. Ők is és az iskola pedagógusai is úgy vélték, a szakmai és kulturális programokban bővelkedő kirándulás során minden résztvevő gyarapodni fog azáltal, hogy a megszokottól eltérő értékeket ismerhet meg. Arról nem is beszélve, sok tanuló esetében az is növelte az izgalmat, hogy ez volt néhányuk első külföldi utazása. A tanév vége felé tartottak egy "Határtalanul!" órát, ahol Erdély történelméről, földrajzáról, az ott élő magyarságról és a várható úti célokról tájékoztatták a fiatalokat.

A pályázatot író pedagógusok diákonként 31ezer forintra pályáztak az alapítványnál, ezt az összeget meg is ítélték számukra. Az utazást a Csongrád Megyei Önkormányzattal is engedélyeztették, hiszen előre látható volt, hogy az még tanítási idő alatt történik. Mivel a támogatási szerződés aláírása után a teljes összegnek egyelőre csak az 50 százalékát kapták meg, ugyancsak a megyei önkormányzat volt a projekt előfinanszírozója.

A július 5-e és 8-a között lezajlott út során az informatikai profilú szentegyházi Gábor Áron Iskolaközponttal és a csíkszeredai, elektronikát oktató Székely Károly Szakközépiskolával vették fel a kapcsolatot. Igaz, folytatta Melinda, már ott is tartott a nyári szünidő, így diákokkal nem találkoztak, de a Pollák tanulói számára bemutatták az ott használt oktatási eszközöket.

A fiatalok olyan élményekkel gazdagodtak, amilyenekre nem is számítottak. A történelmi emlékhelyek, a természeti kincsek, a még élő autentikus magyar kultúra nagy hatással voltak rájuk és mindannyian úgy érezték szerencsések, hogy részt vehettek a kiránduláson. A látottakat szeptember elején, a projektet lezáró tanítási órán eleveníthetik fel ismét.

Králik Emese