2010. július 30.

Részt vesznek a közéletben

A Vega csillagról elnevezett Gyermek és Ifjúsági Szövetség 1978-ban alakult Szentesen. Kezdetben 18 év körüli fiataloknak biztosított sportolási lehetőséget. Később a fiatalok problémáinak megbeszélésével, esetleg a megoldásával is foglalkoztak. Mára már kibővült az életkori keresztmetszet, hiszen általános iskolák alsó tagozatosai is részt vesznek a szervezet életében. A szervezet életéről Korom Pál, a Vega vezetője tájékoztatta lapunkat.

Eredetileg 122 fővel alakultak, majd a '90-es évek elején a taglétszám már meghaladta a 3 ezer főt. Ma közel két-ezren regisztrált tagok. A programokon való részvételnek nem feltétele a tagsági viszony, így Magyartésen 6-7 turnusban évente mintegy 600 gyereket táboroztatnak. Az alapfeladat mára elsősorban az ifjúsági közélet fejlesztése, valamint a segítségnyújtás, támogatás a gyermek és ifjúsági kezdeményezések vonatkozásában. Azért, hogy ne legyen összeférhetetlenség, a Vega erőteljesen visszafogta a tevékenységét, illetve támogatja a SZIDÖK (Szentesi Ifjúsági és Diákönkormányzat) munkáját.

Heti rendszerességgel végzik a munkájukat. Elsősorban a SZIDÖK-kel, az Alternatív Játszóházzal és a Szentesi Információs Központtal vannak összeköttetésben. A Vega civil szervezet önfenntartó, és erre nagyon büszkék. Mostanra, hogy egyre több a felnőtt, ragaszkodnak a saját költség vállalásának a rendszeréhez, ami nem tagdíj. Egy-egy programban való részvétel önkéntes, a felmerülő költségeket mindenki maga viseli. Aki ezt nem tudja megtenni, annak segítenek pályázati pénzek felhasználásával. Ezek a források szintén saját termékek, hiszen mindenki maga pályázik egy adott feladatra, amihez a Vega szakmai segítséget nyújt. 14-15 éves gyerekek már pályázatot írnak, természetesen szakértő támogatással. A szövetség legfontosabb célját így meg is határoztuk, hiszen a gyerekek így tanulhatnak meg valamit a felnőtt életből.

Ebből a célból alakult meg a SZIDÖK is, ahol a középiskolások a közéleti tevékenység alapjaival ismerkedhetnek meg. Ifjúsági polgármestert, adott funkciókra diákot jelölnek és választanak. A felnőttek elismerik ezt a fajta önkormányzatot, a testületi döntések anyagairól tájékoztatják őket, a bizottsági üléseken részt vehetnek. Az őket érintő kérdésekben felszólalhatnak, véleményt nyilváníthatnak, javaslatot is tehetnek.

(garai)