2010. július 30.

Beszámolt a szociális bizottság

Vita a ruhaosztás körül

A képviselő-testület júniusi ülésén a művelődési és oktatási bizottság mellett a szociális bizottság is számot adott a ciklusban végzett munkáról. Hornyik László (képünkön) elnök – egyebek mellett ­– örömét fejezte ki amiatt, hogy a szociális szférához tartozó intézmények számos pályázatot megnyertek.

Így épülhetett meg a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon, a református egyház nyugdíjas otthona, ahová a város biztosította az önrészt, megújult a Családok Átmeneti Otthona, a bölcsőde és a Városi Gyermekélelmezési Konyha. A szociálpolitikai osztály által elkészített foglalkoztatási tervet az országban elsők között fogadta el februári ülésén a testület. Ennek során 25 intézményben kezdődött el a közcélú foglalkoztatás. Hornyik László szerint az "Út a munkához" program a tapasztalatok alapján hasznosnak mondható.

2009. március 1-től vezették be a szociális kamatmentes kölcsönt, melyet azok a családok vehettek igénybe, ahol a felszaporodott hátralékos rezsiköltségüket nem tudták fizetni, és más támogatásban nem részesülhettek. A támogatási forma huszonegy családnak nyújtott segítséget. Idén újraindult a szociális föld- és haszonállat program, 15 család kapott választási malacot és hozzá takarmányt vissza nem térítendő támogatásként. Sokan részesültek különböző juttatásban. A grémium elnöke kiemelte a rendkívüli gyermekvédelmi támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, a felnőtt korúak átmeneti segélyét, a lakásfenntartási támogatást, valamint az adósságkezelési támogatást.

Vitát váltott ki a beszámoló mellékleteként közreadott tájékoztató, amely Ollai Ist-vánné és Pásztor Antal szociális munkáját vázolta. Kozák János arra volt kíváncsi, hogy az említett melléklet hivatalos része-e a beszámolónak vagy sem. Mint mondta, munkájukért elismerés és köszönet jár, azonban szeretné tudni, hogy melyik határozatban szerepel az, hogy a szociális bizottság pénzt adhat a két adományozó számára és, hogy folyamatosan igénybe vehessék erre a célra az önkormányzat gépkocsiját.

Hornyik László válaszában elmondta, hogy a képviselők rendszeresen végzik ezt a munkát, és erre nem a szociális bizottság keretéből kapnak pénzt, hanem a szociális osztály keretéből. Amelyért köszönet jár. Megjegyezte, hogy a bizottság többi tagja is rendszeresen végezte a munkáját.

–Tizenhat éve vagyok képviselő, először karácsony előtt kezdtem el ruhát gyűjteni – emelte fel a hangját Ollai Istvánné. – A saját kocsimmal szedtem össze a ruhaneműt a városban. Pásztor Antal tizenkettedik éve segít. Soha nem kértem a várostól ezért semmit. Azt, hogy az önkormányzat ideadja a gépkocsit, köszönettel veszszük, megpakoljuk, olykor 15–16 zsákkal, minden hónap első szerdáján ruhát osztunk. Eddig sem szégyelltem a ruhák összeszedését, osztását, ezután sem fogom. Úgy gondoltuk, most leírjuk, tájékoztatjuk a város lakosságát. Nem tudom, kinek szúrja a szemét, de engedtessék meg nekem, ezt az egészet a szabadidőnkben, társadalmi munkában végezzük, önzetlenül, gyakran a saját kocsimmal. Sok ember szívesen segít, sok emberen segítünk ezzel. Az árvízkárosultaknak is adományozunk. Sok munka van vele, de szívesen csináltam. Megígérem, december 31-el leteszem a lantot, és tovább nem folytatom a ruhagyűjtést és az osztást. Befejeztem. Aki elismeri a munkánkat, az elismeri, aki nem, az csinálja utánunk.

– Higgye el, képviselőaszszony – ragadta meg a szót Halmai István képviselő –, vannak még emberek a városban, karitatív szellemű szervezetek, akik hasonló módon dolgoznak, és nem kérnek a munkájukért semmit. Ami a beszámolót érinti, az nem lehet szerves része a bizottsági beszámolónak. Hiszen akkor a városban lévő valamennyi karitatív szervezet bekerülhetne a listába. Ne hangoztassuk, tegyük a dolgunkat, én 19 éve vagyok a karitatív szervezet aktivistája, nem szoktam hangoztatni. Aki csendben tud adni, az ad igazán.

A képviselő-testület elfogadta a beszámolót. Ollai Istvánné még megjegyezte: rosszul esett neki a dolog. Mindezek ellenére egyéni körzetben ismét indul az októberi helyhatósági választásokon. És természetesen a ruhaosztást sem hagyja abba, fűzte hozzá érdeklődésünkre.

Lovas József