2010. július 30.

Leterheltek az önkormányzati dolgozók

Változások várhatóak az önkormányzatok életében. A régi szlogen, "a nyugdíjas állás", a biztos munkahely megítélése egyre inkább átértékelődik. Erről beszélgettünk dr. Sztantics Csabával (képünkön), Szentes jegyzőjével.

A polgármesteri hivatal dolgozói leterheltek, a nyolcórás munkaidő nem mindig elegendő az aktuális, vagy határidős feladatok végrehajtására. Személy szerint tudja, hogy többen vannak, akik munkaidő után, vagy hétvégén is intéznek hivatalos ügyeket. Ez a munka alapjában véve egy szolgáltatás és a lakosság érdekét kell, hogy szolgálja. Az ügyfélforgalom és az ügyiratok száma talán nem is fejezi ki, hogy mit is jelent ez a leterheltség, hiszen évente több, mint 50 ezer ügyiratot dolgoznak fel. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy Szentes lakosságának majdnem a kétszerese fordul hozzájuk. Ezt a forgalmat évek óta 105–108 fő bonyolítja le.

A hivatali létszám negyede 2-5 éve, másik negyede 6-10 éve itt dolgozik itt, a fele pedig több, mint 10 éve van a hivatalban. A létszám 2006 óta adott, hiszen a képviselő-testület akkor ezt így határozta meg. Fluktuáció természetesen van, de jobbára a nyugdíjba vonuló munkatársakat pótolják. Tizenhárom fő 30 év alatti és két nyugdíjas értékes munkájára is igényt tartanak. Az viszont már látszik, hogy pár év múlva több munkatárs egyszerre éri el a nyugdíjkorhatárt. Akkor majd egy nagyobb munkaerőmozgás várható.

A nők és a férfiak aránya érdekes képet mutat, a pálya nagyon elnőiesedett. Az ő arányuk 80 százalék, de a szervezeti egységek vezetésben még nagyobb a fölényük, hiszen egy-egy vezetői értekezleten csak a jegyző képviseli a férfiakat.

A végzettségeket tekintve tudni kell, hogy köztisztviselő csak középfokú végzettségű személy lehet. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 70 százalék, ami nagyon magas. Ez biztosít egyfajta szakmai megalapozottságot és hátteret. A mai kor szellemének megfelelően a napi ügyintézésnél is szinte elengedhetetlen feltétel az idegen nyelv ismerete. A hivatali dolgozók közül 25 fő beszél elsősorban angolt, de van olyan munkatárs is, aki a német vagy éppen a francia nyelvet ismeri. A hivatal támogatja a nyelvtudás megszerzését, és szinte természetes, hogy egymást segítik, vagy egymás munkájában közreműködnek, ha valakinek ilyen jellegű feladata adódik.

Fegyelmi okból, elbocsátással munkaviszony nem szűnt meg. Ha volt valamilyen személyügyi probléma, azt igyekeztek orvosolni, vagy az illető hagyta el a hivatalt. A jutalmazások, a jól elvégzett munka elismerése a mai gazdasági válság idején, az önkormányzati anyagi körülmények között meglehetősen nehéz. A polgármester hozzájárult azonban ahhoz, hogy a dolgozóknak az idén egy wellness-napot biztosítsanak. A köztisztviselőkre vonatkozó törvény előírásait – például a cafetéria rendszert – betartják, sőt az önkormányzat egy kicsit túl is lépi. Az előírás szerint a köztisztviselői illetményalap ötszörösét kell biztosítani, Szentesen hétszeres a szorzó. Egyéb juttatásban nem részesülnek a hivatal dolgozói. Sajnos a 13. havi juttatás megszűnt, és ez a munkatársak jelentős részét érzékenyen érinti.

A hivatalban működik a dolgozók érdekvédelmi szervezete, de a korábbi nagy szervezetből mára mintegy 10 százaléka maradt. Ennek két oka is lehet: az egyik, hogy nem érzik, hogy a szakszervezet elég hatékonyan képviseli a tagok érdekeit, a másik a fluktuáció. Az új dolgozók nem is foglalkoznak ezzel a kérdéssel, nem lépnek be. Vannak olyan esetek, amikor a hivatal vezetése nem konzultál a szakszervezet helyi vezetőjével, képviselőjével, de a fontos esetekben minden lehetőség adott a dolgozók véleményének a kifejezésére.

Garai Sz. Imre