2010. július 30.

Erősödhet a kapcsolat

Kedvezményekkel is csábítjuk Skierniewicét

A városuk jelképét, az almát is népszerűsítették a vendégekSportban, kultúrában, oktatásban, csereüdülésben és akár a gasztronómiában is erősödhet a kapcsolat Szentes és Skierniewice között. A múlt héten a városunkban járt lengyel testvérvárosi delegáció újabb összefonódások létesítésének céljából érkezett.

A két település testvérvárosi kapcsolata hat évre tekint vissza, mindkét ország ekkor lépett be az Európai Unióba. Skierniewice és Szentes esetében két hasonló adottságokkal rendelkező város találkozott 2004-ben. A jelenlegi látogatás közvetlen előzményeként a Civil Televízió testvérvárosainkat bemutató sorozata szolgált, a stáb néhány hete járt a lengyel városban. Múlt hétvégén a szentesi önkormányzat vendégeiként egy háromfős küldöttség viszonozta a tévések akkori és a város hivatalos tavaszi látogatását. Malgor-zata Lipska-Szpunar, a skier-niewicei önkormányzat nemzetközi kapcsolatok és promóciós osztályának vezetőjeként érkezett Szentesre, Iwona Bielecka, a külügyi és idegenforgalmi osztályt képviselte, Paulina Bartko-wicz-Ozga pedig a sportért és kultúráért felelős osztályt. Ez is azt jelzi, több területen is szeretne további kapcsolatokat kiépíteni a két település.

A delegációt Szirbik Imre polgármester is fogadta a városházán, s erre a találkozóra meghívást kaptak helybeli intézmények vezetői is. A beszélgetések során hamar kiderült, amint Csorba Gyula, a látogatás szervezője is megjegyezte, hogy baráti vagy családi alapon lehet inkább kapcsolatokat létesíteni. Vannak azonban pályázatok is ilyen céllal, a stúdióvezető szerint ezeket kellene tudatosabban keresni, s akkor a már jól működő romániai és szerbiai kapcsolatokhoz hasonló épülhetne ki lengyel testvérvárosunkkal is.

Szirbik Imre kiemelte a két város sokrétű kapcsolatát, mely már igazán testvérvárosi szintűnek nevezhető. Bízik benne, hogy sokkal több válik belőle, mint amit a szerződés aláírásakor a városvezetők fantáziája megengedett.

A lengyel város küldöttsége a találkozónElkészültek a különböző célcsoportoknak megfelelő ajánlataik, melyek hozzáférhetőek a megújult honlapon, mondta Deim Éva idegenforgalmi referens. Az önkormányzat ugyan nem értékesítheti ezeket a csomagokat, de működik a városban három információs pont, ahol ez megtehető. Ezek egyike az üdülőközpont, melynek vezetője ösztönző, kedvezményes csomagokkal szeretné idecsábítani a vendégeket. Deák Albert szerint kedvet kap a turista, ha látja, hogy azért, mert testvérvárosból jön, nagy kedvezményt és fakultatív programokat is kínálnak számára.

Mihály Béla, a Lajtha művészeti iskola igazgatója is bemutatta az intézményét, s elmondta, hogy nyitottak mindenféle kapcsolatra. Mint kiderült, ugyanilyen iskola működik Skierniewicé-ben is. A kertészeti szakképző iskola vezetője, Lászlóné Varga Zsuzsa szakmai cserediák kapcsolatokról érdeklődött, és esetleges növénytermesztéshez is felajánlotta segítségüket ottani iskoláknak.

Néhány sportegyesület is kezdeményezett előrelépést, a kosarasok, az úszók is szívesen látnának lengyel sportolókat nemzetközi rendezvényeiken. Felvetődött, hogy akár a nyugdíjasklubok között is létrejöhet baráti kapcsolat, közös éneklés.

A vendégek a megbeszélést követően városi fogatozásra indultak, majd meglátogatták a múzeumot is, az estét pedig az üdülőközpontban töltötték. Szerepeltek a Civil TV-nek a strandról jelentkező élő műsorában, s Dömsödi Imre séfnek köszönhetően igazi gasztronómiai attrakcióval is előrukkoltak. Zsurek illatozott a tányérokban, mely egy tradícionális lengyel egytálétel, emellett városuk szimbólumát, az almát népszerűsítették, például az igen ízletes almás pite kóstoltatásával.

D. J.