2010. július 30.

Bővül a testvérvárosok száma

Az orosz küldöttség ellátogatott a parkerdő otthonba isTestvérvárosi kapcsolat kiépítése céljából július 28-án, szerdán Szentesre érkezett az oroszországi Kolomna hivatalos delegációja. Négynapos magyarországi tartózkodásuk során városunkban három napot töltöttek.

A járási elnök, egy jogi képviselő, a szociális hálózat vezetője és egy vállalkozó összeállítású küldöttséget július 29-én, csütörtökön fogadták a városházán. A frakcióvezetők és a város vezetői körében Szirbik Imre polgármester megismertette a vendégekkel Szentes történelmét, a város fejlődését és a fontosabb fordulópontokat.

Elmondta, hogy városunk képviselői februárban jártak a Moszkvától mintegy száz kilométernyire fekvő Kolomnaban, ez a mostani látogatás annak a kapcsolatfelvételnek a folytatása.

Az orosz delegáció tagjai élénken érdeklődtek a magyar önkormányzati rendszer felépítése iránt. Tolmácsuk segítségével hosszasan tudakolták, hogy egy településnek mekkora önállósága van a döntéshozatalokban, hogyan működik a választási rendszer, van-e egy városnak saját "törvénykönyve" – náluk ugyanis létezik ilyesmi –, illetve, hogy a kötelezettségeket állami, vagy helyi ráfordításokból finanszírozzák-e.

A látogatás konkrét célja a kereskedelmi-gazdasági, tudományos-műszaki és kulturális együttműködés alapjainak a kidolgozása volt. Programjukban elsősorban a szociális intézmények megtekintése, az ott folyó munka megismerése és a termálvízre alapozott energia-korszerűsítés gyakorlati alkalmazása szerepelt.

K. E.