2010. július 9.

Néhány tanács a körforgalmakkal kapcsolatban

Ujabb körforgalom Szentesen, a Központi ABC-nél, és ez ujabb alkalom arra, hogy felfrissítsük a ide vonatkozó szabályokat. A körforgalom egy olyan forgalomszervezési megoldás, ami miatt az útkereszteződések biztonságosabbak, és átlagban gyorsabb áthaladást biztosítanak azoknak is, akiknek egyébként – főleg csúcsforgalomban – hosszú percekig kellett várni, hogy a kereszteződésen át tudjanak haladni. A körforgalom "működik" éjjel is, gyér- illetve csúcsforgalomban is. A cipzár módszerhez hasonló bekapcsolódás ugyan lassítja mind a kétirányú forgalomnak a menetét, azonban a haladásuk ekkor is folyamatos, viszont ezzel fokozottan csökken a balesetveszély is.

Behajtáskor nem kell irányjelzést adni, de kilépésnél kötelező, minden járműnek, tehát a kerékpárosoknak is! Előnye a biztonságon túl, hogy ha valaki eltéveszt egy kanyarodást, vagy a kihajtást vagy meggondolja magát és máshol akar kimenni), akkor újra körbejárva korrigálhat, vagy ha meg akar fordulni, és vissza akar menni azon az úton, amelyiken eddig jött, itt a körforgalomban veszély nélkül megteheti. Szentesen viszonylag egyszerű a helyzet, bár sokan azt hiszik, hogyha a régi útvonalon haladnak – mintha továbbra is a Kossuth utcai forgalom élvezne elsőbbséget – akkor nekik előnyük van, pedig tévednek. Csak akkor van előnyük, ha már benne vannak a körforgalomban, hiába esik nekik jobb kéz felől a behajtani szándékozó jármű! Belépéskor azonban köteles elengedni a neki balról, a körforgalomban érkező járművet! A kerékpárost is!

A körforgalom tábla olyan utat jelez, amelyen úgy kell haladni, hogy az út által körbezárt terület a vezetőtől balra essen. E tábla, csak az ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező vagy az Elsőbbségadás kötelező jelzőtáblával együttesen kerül kihelyezésre. A körforgalomban haladó járműveknek elsőbbségük van a körforgalomba behajtó járművekkel szemben.

A körforgalmat jelző tábla, veszélyre hívja fel a figyelmet.

Néhány alapszabály, mely tilos a körforgalomban

Körforgalmú úton megfordulni és hátramenetet végezni tilos.

Tilos megállni és várakozni körforgalmú úton.

Bár útkereszteződésben tilos előzni, de körforgalmú úton, ha az előzés feltételei adottak végrehajtható előzés.

Garai Sz. Imre