2010. július 9.

Kis kukta

Alföldi batyu

Hozzávalók: 4 sertéshússzelet, só, bors, gyulai kolbász, csemegeuborka, 3 főtt tojás, zsír a sütéshez.

Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfoljuk, majd sót, borsot szórunk rájuk. A felkarikázott kolbászt, tojást és uborkát a hússzeletek közepére tesszük. Az egészet behajtjuk, hogy batyu formája legyen, majd a tetejét összetűzzük egy fogpiszkálóval vagy hústűvel. Forró zsírban gyorsan kisütjük, és már kínálhatjuk is.

Csurgói sertésszelet

Hozzávalók: 8 szelet sertéshús, 1 dl olaj, 2 kanál paradicsompüré, 1 kiskanál liszt, 1 gerezd fokhagyma, majoránna, 1 dl bor, só, bors, kakukkfű, 25 dkg zöldpaprika, 20 dkg bab, 10 dkg császárhús, 1 fej vöröshagyma, 1 dkg pirospaprika, 1 csomó petrezselyemzöld.

Elkészítése: A sertéshúst sóval, borssal megszórjuk, majd olajban kisütjük. A megmaradt zsiradékba tesszük a paradicsompürét, az összepréselt fokhagymát, kevés lisztet és a bort. A fűszerekkel ízesítjük, felforraljuk, majd a húst beletesszük, így pároljuk. Eközben a császárhúst felkockázzuk, megfuttatjuk, majd beletesszük a babot, a szeletekre vágott zöldpaprikát és a felaprózott petrezselymet. Miután minden megpuhult, ezt is a húshoz keverjük, és már kínálhatjuk is.

Csirkés-kukoricás krokettek

Hozzávalók: 1 kg burgonya meghámozva, feldarabolva, 2 tojássárgája, 2 ek. tejszín, 2 doboz kukorica-konzerv, leszűrve, leöblítve, 25 dkg apróra vágott, főtt csirkehús, 1/4 csészényi, apróra vágott, friss petrezselyem, 1 csirkehúsleves-kocka, finomliszt, 2 tojás felverve, 15 dkg zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

Elkészítése: Főzzük, vagy pároljuk a burgonyát puhára. Szűrjük le, törjük össze egészen krémesre. Keverjük hozzá a tojássárgáját, a tejszínt, a csirkehúst, a petrezselymet és az összemorzsolt csirkehúsleves-kockát és a kukoricát. Fedjük le, és tegyük hűtőbe 30 percre. Formázzunk egynegyed csészényi keveréket krokett alakúra. Forgassuk meg a finomlisztben, majd rázzuk le róla a felesleget. Mártsuk meg a felvert tojásban és zsemlemorzsában. Melegítsük fel az olajat egy nagyobb serpenyőben és adagonként süssük a kroketteket arany-barnára.