2010. július 9.

Időutazást nyertek a gyerekek

Megidézték a lovagokat a múzeumi táborban

A múzeumi tábor résztvevői a kardforgatást is kipróbáltákIngyenes táborozási lehetőséget kínált fel a történelem és a művészet iránt érdeklődő diákok számára a Koszta József Múzeum. A nyertes TÁMOP-program-ban a múzeum megvalósíthatott tematikus foglalkozásokat, családi napokat és tábort is, így került sor erre az egyhetes foglalkozásra, melyre ugyan ingyenes részvételt, étkezést és utazást biztosított a pályázat a résztvevőknek, ám a bejutásért tenniük kellett a diákoknak. Méghozzá egy versenyen jól szerepelni, mely a Corvin Tükör – A kultusz évszázadai című időszaki kiállításhoz kapcsolódott.

Háromfordulós megmérettetésen dőlt el, kik ismerkedhetnek meg közelebbről is a régészek munkájával, és a kutatott korokkal. Az első erőpróba során kérdőívet töltöttek ki, amelyhez ismereteket több forrásból is szerezhettek, de nem lehetett kihagyni a Corvin-kiállítás alapos megtekintését sem. A következő fordulók megmozgatták a pályázók fantáziáját. Mint Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógus elmondta, több lehetőségből választhattak a gyerekek, de akadtak, akik mindent kiaknáztak. Készültek Mátyás király-portrék, meseillusztrációk, valamint ki kellett találniuk, milyen ajándékot vinnének az uralkodónak. Ez utóbbiak elkészítésénél aztán elszabadultak az ötletek: az eredményhirdetésen a rajzok mellett a tárgyakat is kiállították, köztük kalitkába zárt galambot, kancsót, mesekönyvet, sőt még zsákbamacskát is.

Összesen 94 pályázat érkezett be, viszont csak 20 hely volt kiadó. A versenyt általános és középiskolásoknak egyaránt meghirdették.

Az "Időutazás terepen és a képzelet szárnyán" cím már jelzi a tábor lényegét. – A június 28-án kezdődött, ötnapos programban az élménypedagógia módszerét alkalmaztuk, árulta el a múzeumpedagógus. Minden tábori nap a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhelyen indult, s Arthur királytól a templomos lovagokig terjedt az ismeretek anyaga. Öt szentesi felekezet templomát látogatták végig a diákok, a negyedik napon eljutottak a templomosokig. Minden nap meghallgathattak régészeti előadást is, a szarmata és a középkor életmódját tükröző tárgyakat testközelből szemlélhették. Nagy sikert aratott az Egri Vitézlő Oskola játéka. A gimnázium tanárai, Szebeni Zoltán és Szurmik Zoltán által vezényelt szituációs játékok is népszerűek voltak, de a gyerekek minden nap kezükbe foghattak fegyvereket, vagy régészti leleteket, beléphettek a múzeum raktárába is.

Az utolsó napot Szegváron töltötték, kézműveskedéssel és múzeumlátogatással, pedagógusok közreműködésével.

D. J.