2010. július 9.

Színésznő, saját zenekarral: Péterfy Bori

Nagynevű, többgenerációs művészcsaládból származik, genetikailag kódolt tehát a benne lakozó dupla adag exhibicionizmus. A Nemzeti Színház művésze, és nem mellesleg énekesnő, a rendszeresen koncertező Love Band rockzenekar élén. A két, más irányú tehetségű embert kívánó művészeti ágban egyaránt száz százalékosan teljesít. A rangosabb feladatok felvállalása: a színházváltás (a Bárkából) és a saját zenekar alapítása nagyjából egy időre esett.

Péterfy Bori korábban az Amorf Ördögök nevű, a Love Bandhez hasonlóan nívós underground együttes "frontlánya" volt. A hasonlóság önmagában sem véletlen: a Love Band billentyűse, egyben zeneszerzője Tövisházi Ambrus anno az Amorf Ördögök dalait írta. Legtartalmasabb szövegei pedig ugyanannak a Tariska Szabolcsnak a tollából valók, aki az Amorf Ördögökben énekelt is, Borival együtt.

Az Amorf Ördögök is remek csapat volt (lemezeik visszaigazolják mindezt, különösen a Betyár a holdon: akinek megmutattam, kivétel nélkül mindenki beleszeretett), jogos hát a kérdés: miért nem "futottak be", miért csak Péterfy Bori később, szólóban? Nos, azért, mert az Amorf Ördögök nem jutott el a szélesebb közönséghez. Ennek oka pedig a kor (az ezredforduló) magyar kereskedelmi rádiózási felfogásában keresendő. Az egyik vezető adó unásig ismert dalokkal traktálta a hallgatóságát, a másik pedig a szellemi fogyatékosok értelmi szintjén szolgáltatta a zenét, könnyen másolható mintát adva a gombamód szaporodó vidéki rádióknak. A gondolkodó emberek "célcsoportját" senki sem kereste. Míg nem az egyik ("nagyon zene") közszolgálati adó zeneileg is emberszámba vette a hallgatóit, bebizonyítva, hogy az underground legjavából is lehet mainstreamet csinálni. Ennek a törekvésnek szolgált ékes bizonyítékául Péterfy Bori. A sikeréhez hozzájárult egy ötletes, fotók sokaságából összerakott videoklip (Hajolj bele a hajamba), és számos, slágergyanús dal az első lemezén, csakúgy, mint a másodikon. Aktuálisan DVD-n igéz Bori, és persze, koncerteken.

Péterfy Borit pedig látni kell, mert jelenség a színpadon: ő a magyar popdíva, a végzet asszonya. E szerepében július 16-án, pénteken, 21 órakor végre Szentesen is megcsodálhatjuk, a megyeháza udvarán.

Olasz Sándor