2010. július 9.

Bajnok lett az első profi páros

Verebélyi Viktória és Pap BalázsElsőként a Szilver TSE történetében, a profik táborát erősíti az egyesület egyik táncospárja, a Pap Balázs–Verebélyi Viktória páros. Olyannyira, hogy már túl is vannak első bajnokságukon, ahol két magyar bajnoki címmel gazdagodtak.

Egyszerre tanítani, pontozni és versenyezni, ezt az amatőröknél nem tehették meg, elsősorban ezért igazolt a hivatásosok közé Balázs és Viktória. Mindketten elvégezték a táncművészeti főiskolát, így a megszerzett tudás és tapasztalat birtokában nekivághatnak a társastánccal hivatásszerűen foglalkozni.

A harmincéves Balázs húsz éve, míg huszonhat-éves partnere tizenöt éve táncol. Legjobb amatőr eredményeik között a fiú ifjúsági magyar bajnoki címét említi standardben és tíztáncban, a lány korábbi párjával 7. helyen szerepelt a hazai ranglistán, IDSF Open-versenyen a 12-ben táncoltak. Januárban álltak össze, miután az Egerből ide érkezett Vikinek nem vált be a párja, hasonlóképpen Balázsnak sem. Azóta vizsgabálokon léptek fel, egészen a július 2-án kezdődött háromnapos nagy versenyig, ahonnan a Szilver versenyzői között ők a profi magyar bajnoki címeket hozták el. A mezőkövesdi eseményen megnyerték a standard kategóriát, máso-dikok lettek latinban, de mivel egyedüliként mindkét számban indultak, kiérdemelték a tíztánc magyar bajnoki címet is a Magyar Táncpedagógusok és Professzionista Táncosok Szövetségétől.

A hivatásosok mezőnyéről azt mondják, ma mindössze néhány aktív páros van hazánkban, a külföldi profi versenyeken viszont komoly amatőr világbajnoki eredményekkel rendelkező táncosok indulnak. Idehaza, akik amatőrben sikeresek, jellemzően inkább abbahagyják, mintsem, hogy megpróbálják a profi pályafutást. Visszatartó, hogy a versenyekre való kijutás költséges, és kevesen vállalják azt is, hogy főleg külföldön versenyezzenek. Világversenyeken a Szilver újdonsült profi duója még nem próbálta ki magát, de véleményük szerint leginkább tíztáncban lehet esélyük a legjobb szereplésre. Ezek után az októberi standard világbajnokságon a kanadai Ottavában, s a novemberi Európa-bajnokságon a bulgáriai Szófiában céljuk a legjobb formát nyújtani. A díjazásról azt mondják, a profi versenyeken az indulásért még nem, csak a helyezésekért jár pénzjutalom. A magyar bajnoki eredményekért kapott, összesen 50 ezer forint eltörpül a nemzetközi megmérettetéseken járó pénzdíjak mellett.

Balázs állítása szerint az amatőrök között sem lettek volna középszerű páros, de nem volt már túl sok értelme ott maradniuk. Jönnek a fiatalok, köztük olyanok, akiket ők tanítottak, és bizony nem kellemes érzés, ha a tanítvány túlszárnyalja a mesterét, fűzi hozzá a kettős hölgytagja. Viktória úgy látja, az ifjúság sokkal több időt és energiát tud fektetni az eredményekbe, ezért is léptek át a hivatásosok közé. A profi páros mindenesetre nem külön edzésterv szerint készül, az egyesület többi versenyzőjével együtt táncolnak a tréningeken. Fontos számukra, hogy tovább fejlődhetnek, és a versenyzést sem kell abbahagyniuk.

Az egyesület táncosai közül László Csaba gondolkozik a profivá váláson, de ő csak pár év múlva váltana.

(darók)