2010. július 9.

Laboratórium a múzeumban

Korszerű oktatási teret alakítottak ki

Általános iskolásoktól az egyetemistákon át, a tudományos munkát végző szakemberekig minden réteget és igényt kiszolgál a Csallány Gábor Kiállítóhelyen kialakított oktatóterem. A szentesiek körében ligeti múzeumként ismert épületben a közel 10 millió forintos beruházás uniós pályázati forrásból valósulhatott meg júniusban. A 30 fő befogadására is alkalmas, a 21. század elvárásainak megfelelő tanterem digitális táblával, hangosító és kivetítő rendszerrel, régészeti és természetvédelmi poszterekkel, valamint környezetvédelmi laboratóriummal is segíti az ismeretek befogadását.

A terem kialakításával a múzeum oktatási szerepe is erősödik, amellett, hogy szolgálja a kulturális örökség céljait, s a legújabb kutatási eredményeket is napra készen lehet átadni.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) múzeumok iskolabarát fejlesztésére és oktatási-képzési szerepének erősítésére létrehozott projektjének nyertesei elsősorban azok a helyi általános és középiskolás diákcsoportok, akik múzeumi órákon, szakkörökön, táborban egyfajta bázisként tudják használni az új oktatóteret. Másrészt azok kutatók, akik a múzeumi raktár anyagát vizsgálják, szemináriumokon, előadásokon vesznek részt. Konferenciáknak helyet adva a szentesi tudományos élet színtere is lehet a tanterem. A ligeti kiállítóhely akadálymentesítése is befejeződött, valamint elkészült az új vizesblokk.

A változások, fejlesztések ezzel még nem érnek véget: szintén TIOP-os pályázatból látványraktárat is kialakítanak az épületben. Az infrastrukturális fejlesztések mellett a Csallány Gábor Kiállítóhely múzeumjellege megmarad, tehát kiállításokat is rendeznek.

D. J.