2010. július 9.

Jubileumi tábort rendeztek

Jubileumi, tizedik Ki játszik ilyet? népi játék, néptánc és népzene tábort szervezett a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület.

A Szilágysomlyóról érkezett 10 fős hagyományőrző citerás csoport június 26-án érkezett Szentesre. Másnap a református nagytemplomban nagyon szép egyházi citera-játékukkal vettek részt a Kovách lelkészházaspár vezette misén.

A szakmai programok hétfőtől péntekig délelőtt-önként a népi játék, néptánc és a citera csoportban folytak. A délutánok Szentes nevezetes intézményeinek felkeresésével és szabadtéri játékokkal, strandolással teltek. Megcsodálták a posta öt teremből álló múzeumát, a könyvtár népi kismesterek alkotásaiból összeállított kiállítását, a megyeháza, a levéltár és a Koszta József Múzeum látnivalóit, a ligeti épület Fe-hérlófia kiállítását.

Az esti órákban sétákra valamint Derzsi Kovács Jenő életének és munkásságának megismerésére – Hankó Györgyné és Csorba László segítségével – szakítottak időt a szilágysomlyói vendégek.

Június 30-án Balla Tibor és tiszaalpári barátai – Repáruk Dezső tekerőkészítő, Bánfi Ádám, Bánfi Dávid és Hatvani Ferenc tekerős növendékek – fogadták és kalauzolták településükön a tábor tagjait.

A program első részében a tekerőkészítéssel ismerkedtek meg, majd a tiszaalpári Bársony Mihály életéről hallottak. Ez után a Mihály bácsi nyomdokaiba lépő helybéli tekeros fiatalok Balla Tibor vezetésével tekeroztek, melyre a táborosok Hankó Györgyné vezetésével rögtönzött dél-alföldi táncházat tartottak. Ezt követően a település nevezetességeit tekintették meg a Szentesről érkezettek.

A szakmai programok főként a helyi (szilágysági, ti-szaalpári és szentesi népdalok) és a naptári év aktualitásaihoz (Szent Iván napi szokások) igazodtak. Ezekkel három alkalommal mutatkoztak be Szentesen a citerás vendégek: a református templomban, a református idosek otthonában és a megyeháza udvarán.

Ez utóbbi helyszínén rajtuk kívül szerepelt még a Zöldág MSE Napsugár csoportja, a Szabadidős Sport Klub és a Gyermekbarátok Szentesi Csoportja idei táborának három tagja is, melybol részlet a Rádió Szentesben július 14-én 22 és 23 óra között lesz hallható.

A Zöldág MSE meghívására érkezett Báthory István Alapítvány Szederinda citerazenekarát vezetőikkel együtt és a Zöldág MSE Napsugár csoportját szüleikkel együtt július 2-án pénteken a megyeházi fellépés után a Kiss Bálint utcai próbateremben terített asztal várta a Horváth Ildikó, Német Évike, Gáspár András és Szin-es cukrászda jóvoltából. Hankó Györgyné – a Zöldág MSE elnöke, táborvezető – ismertette az aznap délelőtt a ligetben megrendezett akadályverseny eredményét. Mindenkinek emléklap és ajándék kíséretében köszönte a jó hangulatú táborban való részvételét. A 2010-ben megrendezett Ki játszik ilyet? tábor további támogatói: Nemzeti Civil Alapprogram Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma, Szentes Város Önkormányzata, Báthory István Alapítvány Ifjúsági Tagozata, Szentesi Művelődési Központ, Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület.