2010. július 9.

Határon átnyúló kapcsolatok

Kis-Rácz Antalné programszervező és kulturális menedzser az EUROREG, Magyarország-Románia, Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2010 (HURO/0801/ 044 sz.) szentesi képviselője számolt be a pályázat jelenlegi programjáról.

A pályázat kezelését két iskola (a Deák és a Petőfi) szakemberei végezték. Rendeztek egy négynapos honismereti tábort, amire a két iskola tanulói és az újszentesi testvértelepülés diákjai öszszejöttek, melynek célja Szentes történetének, hagyományainak megismerése, illetve a gyerekeknek, a családjaiknak egymáshoz közelebb hozása. Ezt elősegítettek olyan programok, mint múzeum- és könyvtárlátogatás, sportolás vagy a szalonnasütés az Antal tó mellett. Szállás és strandolás az üdülőközpontban volt, de kézműves foglalkozások, népi hangszerek bemutatója, néptánc, daltanulás és honismereti vetélkedő is színesítette a tábort. Az eddig elvégzett munkáról és programokról egy összefoglaló, egy naptár készül, szeptemberben pedig folytatódik és záródik a program.

Dénes Ildikó Újszentesről elmondta, hogy a két testvérváros közös pályázatokon próbál olyan helyzetbe kerülni, hogy egymást minél jobban megismerjék és egyre több civil kapcsolat jöjjön létre. Kezdetben a cél az volt, hogy olyan pályázati lehetőségeket keressenek, amivel a sportolási lehetőségek kibővítését segíthetik. Két magyarországi településsel vették fel a kapcsolatot, a szentesi önkormányzatban azonnal megértésre találtak. A két polgármesteri hivatal kidolgozta a feltételeket és megírta pályázatot, amelybe a későbbiek folyamán bekapcsolódott a Deák és a Petőfi iskola is. A pályázat három alapeleme a sport, a kultúra és a honismeret. A Petőfi iskolában egy médiatermet alakítottak ki, a Deákban a sportterem korszerűsítése történt meg. Újszentesen sajnos elmaradt a sportpálya fejújítása, de a kulturális rendezvények, és a kapcsolat a két település között egyre élénkebb lett. Ennek következményeként jöttek Szentesre a honismereti táborba. Itt mindig nagyon jól érzik magukat, nagyon elégedettek a szállással és a programokkal egyaránt. Sokan talán nem is tudják, hogy városunkban mennyi érték van, és ez a mostani találkozó alkalmas volt arra, hogy ezeket a látványos és gazdag élményt nyújtó területeket megismerjék.

Garai Sz. Imre