2010. július 9.

Szabadban szedhető gombák

A mostani esős időszak során a természetes környezetben, erdőkben, mezőkön rengeteg fajta gombát lehet találni. Dr. Horváth György a szentesi Kertbarátok Körének elnöke a témakör fontosságára tekintettel, néhány alapvető tanáccsal próbál segíteni azoknak, akik ezt a nagyon fontos, egészséges és finom élelmiszerforrást szeretnék kihasználni.

Szentesen és környékén a legnépszerűbb ehető gombafajták a csiperkék, a szegfűgomba, a pereszkék és talán a laskafélék. A gombák fehérjetartalma nagyon magas – sokan a húsfélék helyett is fogyasztják –, és ebből adódóan nagyon romlandóak. A gombából készült készételeket lehetőleg azonnal fogyasszuk el, bár hűtőszekrényben, megfelelő hőmérsékleten egy-két napig eltartható. Olyan gombákat már nem szabad felhasználni, amelyek állagában változás állt be, például megpenészedett, elszíneződött, rovarok vagy a csiga megrágta, furcsa illata lett. A gombákat sokféleképpen el lehet tenni, például szárítva, por alakban, fagyasztva, vagy éppen a megfelelő módokon, amelyeket a különböző szakácskönyvekben meg lehet találni.

A gombákról annyit mindenféle szakértelem nélkül lehet tudni, hogy egy adott területen, telepekben, úgynevezett boszorkánykörökben ugyanannak a fajtának több egyede is található, de csak rutinból szedni, – szakértőnek nem megmutatni – nem szabad. Több ehető gombának van mérgező párja, amit a gyakorlatlan gombászó nem tud megkülönböztetni.

Aranyszabályok közé tartozik, hogy ha valaki gombát szed azt mindig tönkkel, "bocskorral" együtt, "tövestől" szedje ki, hiszen a szakértő is csak a teljes növényről tud szakvéleményt mondani, és megfelelő igazolást kiadni. Minden szabadban szedett gombát el kell vinni szakértőhöz – a polgármesteri hivatalokban meg lehet őket találni – még akkor is, ha az ember azt hiszi, hogy már ismeri azokat.

A másik nagyon fontos szabály, hogy ha valaki többfajtát szed, azokat csomagolja, tárolja külön, ne keverje őket össze. Egy mérgező példány tönkreteheti az egészet, és akkor mindet ki kell dobni.

A frissen szedett gombát a felhasználásig lehetőleg ne műanyag zacskóban tároljuk. Próbáljunk meg vagy kosárba, vagy valamilyen jól szellőző hálós szatyorban tartani, hiszen nagyon nagy a víztartalma és akár néhány óra alatt is, főleg melegben könnyen bepállik, megromlik, ami élvezhetetlenné teszi. Ilyen gombából akkor se főzzünk, ha termesztett csiperkéről van szó, vagy ha a boltból vettük.

A legfontosabb talán az, hogy a népi bölcsességeknek ne higgyünk. Könnyen súlyos következményei lehetnek az olyan tanácsoknak, hogy forrald le, vagy márts a levébe ezüstkanalat és akkor nem mérgez. Gombamérgezés gyanúja esetén a lehető leghamarabb kórházba kell juttatni azt, akit mérgezés ért, és ha lehet, akkor az orvosnak mutassuk meg, hogy milyen gombát evett.

Garai Sz. Imre