2010. július 9.

A Harvardon tananyag a Hungerit

A történet két évvel ezelőtt kezdődött, amikor a 2009-es, 19. Élelmiszer – és Agrárgazdasági Világfórum helyszínének Budapestet jelölte ki a Nemzetközi Élelmiszer és Agrárgazdasági Szövetség, az IAMA. A választásban nagy szerepet játszott az IAMA magyarországi szervezetének akkori elnöke dr. Vajda László, és az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke dr. Molnár Pál által bemutatott, Magyarországon elért szakmai eredmények. A nemzetközi rendezvény súlyát példázza a részt vevő harminc ország, akik előadóként is jelen voltak.

A történet folytatása szempontjából fontos kiemelni Mary Shelmant a Harvard Egyetem professzorát. Ő a szervezés során javaslatokat kért a magyar szervezőktől, hogy mely cégről, vagy szakember munkásságáról érdemes esettanulmányt készíteni, amelyet fel tud használni a Harvard Egyetem Agribusiness Programjában. Dr. Molnár Pál kiválasztott néhány céget és a professzor asszony Magyar József (képünkön) vezérigazgatót és a Hungerit Zrt.-t választotta. Cégünknél ekkor ismerkedtünk meg az Agribusiness programmal. A képzést Ray A. Goldberg professzor indította el 1955-ben, és sokáig a program vezetője volt. A szeminárium során a résztvevők az agrárgazdasági szektorból érkező aktuális esettanulmányokat dolgozzák fel. A képzést elsőként a Harvard Egyetemen rendezik, majd a világ más pontján is megszervezik, így 2010-ben Sanghajban. A program mindig újszerű, aktuális esettanulmányokra épülő koncepciója az elmúlt 50 évben világszintű, elismert tudásbázissá fejlődött; méltó a Harvard Egyetem hírnevéhez.

Mary Shelman 2008 őszén kétnapos interjúra érkezett Magyar Józsefhez, beszélgetett az igazgatókkal, megnézte az üzemet, megismerte a cég tevékenységét, gazdasági környezetét.

Három amerikai szakértővel a tanulmányból 30 oldalas előzetes kivonatot készített, amelyből a professzor asszony a budapesti 19. Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórumon előadást tartott 2009 júniusában. Közben az esettanulmány lassan célhoz ért: Bostonban, a Harvard Business School készült az Agribusiness Seminar 2010. évi rendezvényére. Ez év januárban ezen a fórumon 200 fő vett részt, akik négy nap alatt tárgyaltak meg 12 esettanulmányt. A fő szempontok Magyarország mezőgazdasági exportja, az EU csatlakozás hatása, Magyar József munkássága, a Hungerit működési rendszere, a cég minőségre fektetett figyelme, fejlesztések, eredmények, termékek, márkanevek, a tulajdonosi szerkezet és munkaerő, valamint a jövőbeli stratégia voltak.

Ebben a megismert és megértett környezetben felépített élelmiszeripari céget, Magyar József munkásságát méltán ismerték el az amerikai szakemberek.

A Harvard képzésében ettől kezdve a közép-európai gazdasági folyamatokat, a közeli történelem gazdasági és politikai változásait, Magyarországot a Hungerit kapcsán ismerik meg az Agribusiness Seminar résztvevői, Amerikában, Sanghajban és még ahány helyszínen a jövőben megrendezik.

Szőkéné Vörös Ildikó
kommunikációs
menedzser