2010. július 9.

Jól hat a közérzetre

A Szentes nyugati oldalán húzódó elkerülő út előnyét és hasznát különösen azok érzékelik, akik gépjárműveikkel Vásárhely vagy Csongrád irányából igyekeznek távolabbi céljukhoz eljutni. Ezt a fajta könnyebbséget nemsokára az útra kelt szentesiek is megtapasztalhatják, méghozzá a közeli város, Csongrád esetében. Az ottani elkerülő út átadás előtt áll, lehetővé téve, hogy nem kell majd bemenni a Csongrádi forgalomba, hanem Bokros, Gátér, Kiskunfélegyháza, az M5-ös sztráda közvetlen megközelítését segíti elő. Ez utóbbi fordított irány esetén ugyanígy igaz, mert a szentesiek és mások is hamarabb hazaérnek majd az új elkerülő út révén. Csongrád pedig – Szenteshez hasonlóan – megmenekül attól, hogy a nehéz kamionok rezegtessék az épületeket és az autók a város levegőjét telítsék a benzingőzzel.

Hétköznapi bölcsesség, hogy az újdonságnak számító és jó minőségű, viszonylag olcsó áru nagyon rövid idő alatt közkedvelt lesz a vásárlók körében. Ezt bizonyítja például a szentesi városközpontban kínált és a manapság divatos bio-élel-miszerek családjába tartozó kenyér, amit sokan tartanak ízletesnek, egészségesnek találnak és ezért lett hirtelen kapós termék. Viszik, mint a cukrot. Hasonlóan nyilatkoznak az emberek a szintén sarki elhelyezkedésű – nemrég nyílt – cukrászati áruda süteményeiről és fagylaltjairól.

Egyre több, elegánsan kiépített járdán lépdelhetünk a város centrumában, mégpedig a kialakítandó Kossuth utcai kerékpárút tervszerű és kigondolt következményeként. Láthatjuk, kipróbálhatjuk például az OTP előtti sávon azzal együtt, hogy nagyon nem oszt és nem szoroz miszerint valaki pénzért, vagy pénzéért megy erre a helyre. Mindenesetre kényelmesebb lesz gyalogosan közlekedni máshol is, ha lerakják majd a formás, vöröses színű vastag járólapokat a már elkezdett szakaszok folytatásához kapcsolódva.

(-bert)