2010. július 9.

Már-már orkánszerű vihar

Július 3-án délután Szentest erős vihar érte el. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Dél-alföldi Regionális Központ adatai alapján fél óra alatt mintegy 33 milliméter csapadék hullott, a szél erőssége elérte a 31,4 méter/szekundumot, ez átszámítva 113 km/óra sebességnek felel meg. Összehasonlításképpen: 119-től már orkánnak nevezhető, tehát azt a szintet épphogy csak nem érte el. A vihar intenzív támadása alig haladta meg a félóra időtartamot, de a hirtelen lezúduló csapadékmennyiségtől a beltéri csapadékvízelvezető-rendszer közel 60 százalékban telítődött. A vihar központi része az eddigi információink alapján a Vásárhelyi út nyomvonalán haladt keresztül. Minderről Nagy Sándor pv. őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyi kirendeltségének vezetője tájékoztatta a média képviselőit.

A viharkárokkal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón Kajtár István tűzoltó alezredes, a Szentesi Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka elmondta, azt, hogy Szentesen erősebb vihar várható, 3-án, szombaton délután negyed hat tájban észlelték. Rövidesen nagy számú bejelentés érkezett a tűzoltóságra. A bennlévő szolgálati csoport azonnal megkezdte a kárfelszámolást. A jelzéseket három felől fogadták. A 105-ös telefon folyamatosan csörgött. Két telefonon és a szegedi parancsnokságról rádión kapták a jelzéseket.

– Át kellett szervezni a készenléti szolgálatot. Úgy döntöttünk, hogy a szomszédos tűzoltóságoktól is kérünk segítséget. Orosházáról, Hódmezővásárhelyről, Kiskunfélegyházáról kaptunk 2 fecskendőt és 2 magasnyomású szert, öt önálló járműegységet hoztunk létre Szentes térségében, így kisebb csoportokban, de külön tudtak dolgozni. Az első félórában közel 40 riasztás érkezett a tűzoltóságra, éjfélig 60 káresetet jelentettek be. A bejelentések pontosak voltak, nem tapasztaltunk türelmetlenséget, az emberek tudatában voltak annak, hogy a városban nagy számban okozott károkat a vihar. Hajnal négyig dolgoztunk.

Hatalmas fákat döntött ki a szombati viharA tűzoltóparancsnok elmondta, hogy másnap, vasárnap újabb 40 bejelentést kaptak, a káresetek felszámolása mind a mai napig tart. Általában a magas fák kitörése, ágak leszakadása, és az általuk okozott kár volt az, ami jellemezte az eseményt. Sok személygépkocsira hullott fa, a szél, vagy a leszakadó ágak romosították az épületek tetőszerkezetét, beszakították, féltetőket, melléképületeket romboltak össze. A Makai-híd lejárójánál egy akácfa csapta össze a háromfázisú vezetéket. Nem csak az utat zárta el, hanem egy kerítést is összegyűrt. A Móricz Zsigmond Művelődési Ház tetejét is kikezdte a vihar, a lehulló cserepek nem kímélték az ott álló autókat sem. Fenyőfák és tuják is áldozatául estek az időjárásnak, a bölcsőde hátsó kertjében például csaknem 9 négyzetméteres "földlabdával" döntötte ki a földből a vihar az intézmény legnagyobb fáját. A Szabadság téren a festékbolt, valamint a Stukkó szaküzlet tetejét kuszálta össze a vihar. A kórházban a nőgyógyászati részlegnek dőlt neki egy fa, melyet kosaras jármű segítségével daraboltak össze a tűzoltók. A Vásárhelyi úton most épült "Egészségház" tetejét sem kímélte a vihar, itt a kúpcserepeket a lécekkel együtt szakította fel. A Vásárhelyi úton egyébként könnyebb lenne azokat a házakat felsorolni, amelyekben nem keletkezett kár. Elmondhatjuk viszont, hogy a viharban személyi sérülés nem történt.

Szűcs Lajos alpolgármester köszönetét fejezte ki a lakosság felé, hogy türelemmel várták a tűzoltókat, hogy segítettek a bajban, partnerek voltak abban, hogy a vihart kezelni tudják a szakemberek.

(lovas)